Sök

Ikeas nya plan ska spara 3,5 miljarder per år – bara på logistik

Ikeae-handel

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Möbeljätten drar åt svångremmen för att möta näthandeln.

200 miljarder kronor – så mycket pengar lägger Ikea varje år på sina egna transporter. På onsdagen har det globala möbelföretaget samlat 300 underleverantörer på huvudkontoret i Älmhult. Då ligger fokuset för koncernens logistikchef Henrik Elm på att kapa kostnader.

Totalt ska bolaget kapa transportkostnaderna med 2 procent per år. Det innebär att man kommer spara 3,5 miljarder kronor bara för de direkta inköpen, det vill säga de köp som har direkt koppling till slutprodukten.

"Det är ett extremt tufft uppdrag, speciellt med tanke på att vi redan sedan många år jobbat hårt för att optimera och sänka kostnaderna i alla led. Men jag är övertygad om att det kommer att gå", säger Henrik Elm till Dagens industri.

På Dagens industri fråga om varför bolaget vill sänka kostnaderna svarar logistikchefen:

"Ett viktigt skäl är att omställningen av detaljhandeln där allt fler köper via internet ställer helt nya krav på bland annat snabbare och effektivare logistik. Men även för att klara Ikeas höga tillväxtmål liksom omställningen till en cirkulär affärsmodell måste kostnadsnivån och arbetssättet anpassas."

Den nya kostnadsbesparingen ska dock inte innebära färre leverantörer för bolaget. Istället ska besparingarna drivas av högre automation och nya arbetssätt.

Läs mer