Sista rundan innan börsen - Royal Design tar in 20 miljoner kronor

Royal Design Verdane
Sista rundan innan börsen - Royal Design tar in 20 miljoner kronor

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Värderas till 645 miljoner kronor i nyemission. Börsnotering väntar i höst.

Royal Design, som säljer inredningsprodukter på nätet och via egna fysiska butiker, är inne i en kraftig tillväxtfas och kommer i år sälja för närmare en halv miljard kronor. 

Bolaget grundades 1999 av nuvarande vd:n Hans Bengtsson och Andreas Ekberg och har sitt huvudkontor i Kalmar. Enligt flera av varandra oberoende källor har e-handelsbolaget siktet inställt på en börsnotering under hösten i Stockholm.

För att hålla tempot uppe inför noteringen gjorde Royal Design en ny finansieringsrunda i juli kan Breakit nu avslöja. Royal Design tog då in 20 miljoner kronor.

Royal Designs största ägare, riskkapitalbolaget Verdane, tecknade sig för hela nyemissionen och kontrollerar nu 33,5 procent av aktierna i bolaget. Grundarna Hans Bengtsson  och Andreas Ekberg äger tillsammans knappa 40 procent och riskkapitalbolaget Eequity har 27,5 procent av aktierna.

Royal Design värderades till 645 miljoner kronor i nyemissionen men de nuvarande ägarna hoppas att värdet vid en börsnotering ska bli minst 1 miljard kronor, enligt Breakits källor. Eequity hade inte möjlighet att investera i nyemissionen på grund av att deras fond i det läget var fullinvesterad.

De 20 miljonerna som grundarna fick in på Royal Designs bankkontot i juli används nu till att bygga upp ett större varulager och i förlängningen ytterligare elda på försäljningen. 

I samband med börsnoteringen planerar Royal Design att göra ännu en nyemission. Pengarna ska då användas till att finansiera en utlandsexpansion.

Läs fler artiklar
LÄS MER