Sök

Efter Avito-succén: Dags för Iran

AvitoBlocketIran

FOTO: VAHID SALEMI/TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Vostok Naftas vd Per Brilioth träffade mitt i prick när det svenska investmentbolaget tidigt gick in i den ryska Blocket-kopian Avito, grundad av svenskarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Nu vill han upprepa succén i Iran - dock utan Vostok Nafta.

Runt 100 Mkr har redan investerats i projektet och på sikt hägrar en notering på Stockholmsbörsen.

Från början var egentligen planen att Vostok Nafta skulle in på den iranska marknaden men det föll i slutändan på de tuffa amerikanska sanktionerna mot landet.

”Vi har många amerikanska aktieägare i Vostok Nafta men på grund av sanktionerna får de i princip inte ha några intressen i iranska bolag. Därför blev det omöjligt för oss att gå in i landet”, säger Per Brilioth.

Men Per Brilioth kunde ändå inte släppa tanken på Iran, den potentiella uppsidan med en investering i landet var helt enkelt för stor.

Landet har Mellanösterns högsta internetpenetration där över 40 miljoner har tillgång till nätet och ett 3G-nät är på väg att byggas upp. Samtidigt är konkurrensen från internationella internetbolag blygsam på grund av sanktionerna vilket ger lokala entreprenörer ett försprång.

”Marknaden påminner om hur det såg ut i Ryssland på 1990-talet innan det tog fart på allvar där”, säger Per Brilioth som har många års erfarenheter av att jobba på den ryska marknaden.

Vostok Nafta var bland annat en av de första investerarna i radannonssajten Avito som idag är störst på den ryska marknaden med ett marknadsvärde på över 20 miljarder kronor.

Det nya projektet i Iran har fått namnet Pomegranate.

”Jag och vänner till mig har gått in med ungefär 100 miljoner kronor i Pomegranate och vi är på väg att slutföra våra första investeringar i Iran just nu”, säger Per Brilioth som påpekar att han fortfarande jobbar heltid med Vostok Nafta och att detta engagemang ska ses mer som en investering från hans sida.

Portföljen kommer i inledningsskedet bestå av tre bolag:

  • Sarava - Irans största riskkapitalbolag med fokus på internetsektorn. Guldägget i portföljen är sajten Digitala som beskrivs som Irans motsvarighet till Amazon.
     

  • Sheypoor - En Blocketkopia som är största i sitt segment i Iran med cirka 500 000 unika besökare i månaden.
     

  • Griffon Capital - en investmentbank som Per Brilioth jämför med Brunswick som på 1990-talet var väldigt framgångsrik i Ryssland och drevs av svenskar.
     

På lite sikt är målet att plocka in ännu mer kapital och notera Pomegranate på Stockhomsbörsen. Men innan en börsnotering kan bli aktuell måste de hårda internationella sanktionerna lätta.

”Då kommer ekonomin ta fart igen. Idag har landet kraftigt negativ tillväxt och mycket går lite på tomgång”, säger Per Brilioth.

Sedan drygt ett år tillbaka pågår samtal mellan USA/Europa på ena sidan och Iran på den andra. Målsättningen är att innan sommaren få till en uppgörelse som innebär att sanktionerna mildras mot Iran samtidigt som landet drar ned sitt atomkraftprogram.

”För oss skulle det självklart vara väldigt positivt i det långa loppet men på kort sikt kan faktiskt sanktionerna gynna våra internetinnehav då de kan stärka sin ställning på marknaden i frånvaron av internationella konkurrenter”, säger Per Brilioth.

Redan nu har han dock noterat aktivitet från flera utländska internetbjässar på den iranska marknaden.

”Sydafrikanska Nasper som är en av delägarna till Avito finns där och det ryktas om att Rocket (tyskt internetbolag som delägs av svenska Kinnevik) också ska vara på väg in”, säger Per Brilioth.

Läs mer