Toys R Us i kris – nu vill de crowdfunda in 1 miljard (!) dollar

Breakit - Toys R Us i kris – nu vill de crowdfunda in 1 miljard (!) dollar

Foto: Johan Nilsson/TT,

Caroline Englund

Reporter

I mars gick den amerikanska leksakskedjan Toys R Us i konkurs. Nu pågår en crowdfundingkampanj för att rädda bolaget.

För bara några år sedan var Toys R Us en av USA:s största leksakskedjor med 33.000 anställda. Men för sex månader sedan var krisen ett faktum – bolaget saknar tillgångar och har stora skulder.

Nyligen stod det klart att de 800 butiker som företaget äger i USA kommer att stängas. 

För att hindra detta har nu en kampanj på den amerikanska crowdfundingsajten Gofundme startat. Målet är att få in svindlande 1 miljard dollar. Men hittills har man bara lyckats få ihop 200.000 dollar.

I Europa har den irländska leksakskedjan Smyths Toys, som driver 110 butiker samt e-handel på Irland och i Storbritannien, erbjudit sig att ta över Toys R Us butiker i Tyskland, Österrike och Schweiz. Totalt handlar det om 93 fysiska butiker och 4 e-handelsbutiker, skriver sajten e-handel.se.

I Norden drivs bolagets butiker på franchise-basis av den danska bolaget Top-Toy, som även driver leksakskoncernen BR.

Toys R Us köptes ut från börsen 2005 för 7,5 miljarder dollar av riskkapitalbolaget Bain Capital, KKR.

Förhoppningen var att de nya ägarna skulle kunna få fart på verksamheten – men bolaget har istället blivit kraftigt skuldsatt. Företaget köptes med hjälp av lånade pengar. Lån som idag tynger bolaget.

Toys R US problem har enligt den amerikanska sajten  the Week handlat om att man har misslyckats med att ställa om till den förändrade marknaden med ökad e-handel.

Om crowfundingkampanjen inte lyckas kommer alltså bolagets samtliga butiker i USA att stängas och detsamma tycks gälla för butikerna i Storbritannien, Australien, Spanien, Frankrike och Polen.

Läs fler artiklar
LÄS MER