Olof Lindblom: “Sedan vår son föddes försöker jag optimera min tid bättre”

Techledaren svarar

Olof Lindblom. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Att gå igenom tuffa perioder stärker en som företagsledare. Det vet Olof Lindblom som är vd för influenceragenturen Cube.

Cube är en av alla aktörer på den snabbt växande influencermarknaden, affärsidén går ut på att matcha ihop sociala profiler och varumärken. För Breakit berättar vd:n och medgrundaren Olof Lindblom om om en tung period i yrkeslivet, varför han har 728 anteckningar i mobilen och anledningen till att han försöker prioritera 'life' framför 'work' numer.  

1. Vad var den avgörande faktorn som fick er att dra igång Cube?

“Jag var Sverigechef på den digitala PR-byrån Be On. Vi gjorde succé med Volvo Trucks reklamfilmer tillsammans med Forsman & Bodenfors och jag kände att om det är någon gång man kan lämna på topp så är det nu. Paralellt med Be On drev nämligen jag och en kompis en sökportal inom mode, och försökte hitta bloggare som kunde driva trafik till vår sajt. Det var en svår och ostrukturerad bransch. Efter många diskussioner med Christoffer Bergmann, som startat bloggportalen Im Next, föddes idén till Cube. Vi lanserade bolaget 2014 med målet att bygga en ledande agentur för kreatörer i sociala medier och underlätta processen för både kreatörer och kunder oavsett plattform. De avgörande faktorerna var att jag var på rätt plats i livet och karriären samtidigt som jag träffade Christoffer som kompletterar mig på alla plan.”

2. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör? Varför var det inget bra råd?

“Det sämsta rådet jag fått är att man som entreprenör måste prioritera sin business före sig själv i alla lägen. Det funkar ett tag men om du inte prioriterar dig själv och ser till så att du mår bra så kommer inte din business må bra. Det går hand i hand”.

3. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa? 

“Att släppa en trygg och välavlönad ledarroll på ett framgångsrikt bolag för att kasta sig ut i ett väldigt osäkert entreprenörsliv till 100 procent. Jag hade många långa samtal med min fru och mina vänner innan jag tog klivet, men mådde förvånansvärt bra samma sekund som jag tog beslutet. Jag har aldrig tittat tillbaka eller ångrat mig. Det är både det jobbigaste och roligaste jag gjort”.

4. Vilka situationer - kan vara både i jobbet och privat - gör dig mest stressad? Hur reagerar du då?

“Jag brukar oftast behålla lugnet men när jag blir stressad handlar det nästan alltid om att jag har tappat helhetsbilden i något projekt som jag är ansvarig för. Jag behöver se en helhet för att kunna vara produktiv och prioritera rätt. Försöker bli bättre på att delegera. När jag misslyckas med det ligger jag sömnlös i sängen och gör olika typer av listor under ‘anteckningar’ i mobilen. Har 728 anteckningar i dagsläget…”

5. Vad köper du för den första miljonen du kan plocka ut från ditt bolag?

“Bygger ut vårt sommarhus och köper en båt!”

6. Hur viktigt är work-life balance för dig?

“Den har blivit allt viktigare sedan vår son Frans kom för cirka 9 månader sedan. Innan han kom till världen var det mycket ”work" och lite ”life". Nu försöker jag optimera min tid bättre så jag får mer tid med familjen. Fördelen med att vara egen är att jag kan styra min tid själv. När jag är ledig försöker vi komma bort från stan”.

7. Vad är ditt bästa tips för att lägga grunden till en sund företagskultur?

“Jag tror att det viktigaste är att du bygger din företagskultur kring värdeord som du själv kan stå för och leva efter. Sedan är nyckeln att anställa personer som tror på samma sak som du gör och som passar in i de ramar du satt upp. Om du som entreprenör försöker skapa en kultur som inte lirar med dig som person så kommer du misslyckas. Vi fokuserar väldigt mycket på det och vår kultur har varit avgörande för Cubes framgång”.

8. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“För oss är det väldigt viktigt att våra medarbetare blir sedda och hörda när vi åstadkommit stora bedrifter. Det ska inte gå obemärkt förbi. Vi har firat med både resor och middagar men ofta landar det i high fives och kramar”.

9. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Som entreprenör finns det alltid någonting som du kan oroa dig för. Det är såklart väldigt individuellt men för mig har det med dagsform att göra; för det mesta är utmaningarna sporrande men ibland övergår det till oro. Oftast handlar det om hur organisationen och människorna mår och vad jag kan göra för att förbättra eller förenkla arbetsklimatet. Utan våra medarbetare och kreatörer finns inget Cube”.

10. Nämn ett tillfälle då det varit tungt i yrkeslivet. Hur gjorde du för att ta dig ur den situationen?

“Ett av de tyngre tillfällena i mitt yrkesliv var när jag insåg att en person som jag drev bolag tillsammans med inte var den person som jag trodde. Det var tungt rent mentalt men också praktiskt med allt som tillkommer när man går igenom en ‘arbetsrelaterad skilsmässa’. Det finns ingen enkel väg att ta sig ur det men med mycket stöd från familj och vänner lyckades jag behålla fokus och arbeta dedikerat mot målet. Man växer som både person och företagsledare när man går igenom tuffa perioder”.

11. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju och varför?

“Lance Traoré! Vi var största konkurrenter under tre års tid samtidigt som vi var nära vänner. Han är en spännande jäkel som lärt mig otroligt mycket om både work och life. Han har startat upp Unruly i både Stockholm och Sydney och håller just nu på att starta upp Illuma i Australien och Nya Zeeland”.

Olof Lindblom

Ålder: 34 år
Uppvuxen: Upplands Väsby/Stockholm.
Bor: Stockholm.
Gör: Medgrundare och vd för Cube samt styrelseledamot i dotterbolaget Rev Relations.
Familj: Frun Liza och sonen Frans.
Karriär i korthet: Försäljningsroller på Eniro, Talentum, Egmon och Clear Channel. Startade upp Goviral/Be On i Sverige, grundare och marknadshcef på Basouk och grundare och vd för Cube.
Medievanor: Trots Cambridge Analytica/Facebook-skandaler så konsumerar jag majoriteten av alla nyheter via sociala medier. Hemma styr Apple TV: från SVT och Netflix till Babblarna på Youtube.
Den perfekta helgen: På landet med min familj.

5 snabba:

Bok eller podd
Morgon eller kväll
Ringa eller sms:a
Fast lön eller provision
Tåg eller bil

Läs mer