Anders Borg: Inom tio år sker hälften av klädhandeln på nätet

H&M Google Digitalisering
Anders Borg: Inom tio år sker hälften av klädhandeln på nätet

Jonas de Lange

Reporter

Sveriges tidigare finansminister spår kraftiga förändringar inom modeindustrin.

I samband med Sthlm Tech Fest rapporterade vi om att klädbolaget H&M nu letar efter techinvesteringar. Kanske har ledningen där också lyssnat på Anders Borg som på måndagen pratade om digitaliseringens roll för detaljhandelns framtid.

“Inom tio år kommer 40 till 50 procent av all modeshopping ha flyttats till nätet. Branschen rör sig väldigt snabbt just nu”, sade Anders Borg i det samtal mellan honom och Googles chefsekonom Hal Varian som arrangerades på Handelshögskolan i Stockholm på måndagskvällen.

Anders Borg såg en likanande utevckling inom banknäringen där de ledande företrädarna nu tycktes fått upp ögonen för digitaliseringens effelter, enligt den tidigare finansministern:

“För bara några år sedan så skrattade man åt startups som försökte göra bankliknande tjänster. Nu plöjer bankerna själva ner en massa pengar antingen i att köpa andra bolag eller själva driva på digitaliseringen. Men det är en tungt reglerad bransch med stora organisationer och det kommer ta tid för dem att följa med utvecklingen. Det verkar i alla fall som att de är redo att tänka lite utanför boxen”, sade Anders Borg.

Googles chefsekonom Hal Varian presenterade inga nya teorier utan ägnade sig åt att visa upp sökjättens olika statstikverktyg för dataanalys.

“Vår data uppdateras mycket snabbare än den traditionella datan som finns för att titta på ekonomisk utveckling. Vi gör inte förhandsprognoser längre utan vi kan börja prata om nutidsprognoser med våra siffror”, sade han.

Läs fler artiklar
LÄS MER