Sök

Drog in en kvarts miljard på kryptovaluta – nu åtalas han för bedrägeri

BitcoinKryptovaluta

Grundarna av Centra tech anklagas för bedrägeri. Foto: Press samt Andrew Harnik/AP/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

“Det är fullt lagligt att investera i virtuella valutor, men att ljuga för investerare är inte det”, säger åklagaren.

Kryptovalutorna har poppat upp som svampar det senaste året och i höstas rusade bitcoin-kursen med flera hundra procent på bara några veckor.

En populär finansieringsform för startups har blivit så kallade ICO:er (Initial coin offering). Det vill säga, att ge ut sin egen kryptovaluta som man säljer till allmänheten för att dra in pengar till bolaget.

Ett bolag som använt sig av finansieringsformen är amerikanska Centra tech. Bolagets plan var att skapa ett slags kontokort för både den egna och andra kryptovalutor, så att de blev enklare att använda. Med sin egen ICO fick bolaget in 32 miljoner dollar – motsvarande över en kvarts miljard svenska kronor.

Nu står dock en av grundarna bakom bolaget åtalad för bedrägeri, rapporterar Techcrunch.

“Vi hävdar att Centras medgrundare gick långt för att skapa ett falskt intryck av att de har utvecklat en fungerande, banbrytande teknik”, säger Robert A Cohen, chef för cyberenheten på amerikanska finansinspektionen (SEC), till sajten.

De två andra grundarna av bolaget åtalades och häktades tidigare i april. Dokument från SEC visar hur grundarna i flera sms-konversationer planerar att falsifiera dokument och ljuga för stora banker om verksamheten.

“Det är fullt lagligt att investera i virtuella valutor, men att ljuga för investerare är inte det”, säger åklagaren Robert Khuzami.

Läs mer