Pensionskraft tar in 5 miljoner för att ge mer deg på ålderns höst

NFT Ventures Pensionskraft Privatekonomi
Pensionskraft tar in 5 miljoner för att ge mer deg på ålderns höst

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Riskkapitalbolaget NFT Ventures investerar i pensionstjänsten som säger sig stå på vanliga löntagares sida.

Pensionskrafts affärsidé tar sig an en av de mest debatterade frågorna i den svenska finansbranschen, nämligen bristen på oberoende pensionsrådgivning.

Som branschen ser ut idag får försäkringsmäklare provision av till exempel ett fondbolag när mäklaren lyckas locka in en ny sparare till fondbolaget. Därmed får mäklaren ekonomiska incitament för att rekommendera fondbolag som betalar hög provision - oavsett om de är bra för spararen eller ej.

Pensionskraft har en annan modell. Bolaget låter privatpersoner registrera sig på en sajt för att börja betala 79 kronor i månaden för pensionsrådgivning. Inget mäkleri, inga provisioner - men som sagt en månadskostnad.

"Vi tror stenhårt på att människor är beredda att betala för att få oberoende rådgivning. Vi riktar oss, till skillnad från en del andra, till vanliga löntagare och inte bara så kallade tiotaggare (välbeställda pensionssparare) ", säger Tobias Lejnerborn, medgrundare till Pensionskraft.

Tobias Lejnerborn säger att Pensionskraft koncentrerar sig på att sänka avgifterna för användarna.

"Kunderna ska känna sig trygga med att de val vi gör åt dem inte gynnar oss i form av provisioner utan att det handlar om att ge dem så bra pension som möjligt. Den traditionella pensionsbranschen verkar tro att de måste dölja sina avgifter för att kunderna ska acceptera dem. Vi tänker precis tvärtom och är helt öppna med vad det kostar", säger han.

Tommy Wahlund berättar att grundarna började med att fråga potentiella kunder vilken sorts tjänst de ville ha.

"Många upplever nog att de är ganska långt ifrån sin pension. Vi ville konstruera en produkt helt från kundens synvinkel och göra pensionssparandet lite mer närvarande i vardagen", säger han.

Pensionskraft har funnits i drygt ett år, har 20 anställda och har ännu inte redovisat sitt första bokslut.

Nu tar bolaget in 5,5 miljoner kronor i en riskkapitalrunda där också finansmannen Anders Böös (tidigare HQ Bank) deltar. NFT står för lejonparten av pengarna.

Parterna har valt att inte kommunicera summan men av dokument från Bolagsverket framgår att den är just 5,5 miljoner.

Planen är att Pensionskraft nu ska växa snabbare och utveckla fler digitala produkter som hjälper kunderna att pressa pensionsavgifter.

“Vi ska vara en av de största inom svensk pensionsmarknad, inom fem år. Vi tror att det krävs marknadsföringsinsater för att skala upp om man har höga ambitions- och tillväxtmål. Då är NFT en väldigt bra mediepartner", säger Tobias Lejnerborn.

NFT Ventures har i sin tur mediekoncernen Bonnier som en stor investerare. Riskkapitalbolaget har tidigare investerat bland annat i juridiksajten Avtal24 och leasingsajten Leasify.

NFT har för vana att inte bara erbjuda kontanter till sina portföljbolag utan även annonsutrymme på till exempel Dagens Industris eller Dagens Nyheters sajter.

Läs fler artiklar
LÄS MER