Sök

Ny AI-accelerator ska hjälpa svenska hälsostartups att växa

TietoAI

Ishtar Touailat.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Genom AI-acceleratorn ska hälsostartups få hjälp att utvecklas snabbare.

Artificiell intelligens (AI) har blivit allt hetare och vi berättar ofta om bolag som satsar på tekniken. 

Inom vårdsektorn finns bland annat Doctrin som vill korta vårdköerna genom ett AI-baserat frågeformulär, och Doktor24 som byggt en AI-bot som hjälper läkaren inför mötet. 

Nu startar IT-bolaget Tieto en accelerator som ska hjälpa svenska startups att utveckla AI-lösningar mot hälso- och sjukvården.

Tietos innovationschef Ishtar Touailat hoppas att satsningen ska bidra till nya innovativ lösningar i vården.

"Att driva en idé genom de olika stadierna från utveckling till kommersialisering är en utmaning för många startups, som ofta saknar praktisk erfarenhet av AI", säger Ishtar Touailat. 

Innovationsmyndigheten Vinnova är också med som medfinansiär i programmet. Tanken är att hälsobolagen ska kunna utveckla tjänster snabbare och även prova på tekniken och coachas genom Tieto.

Fyra startups har hittills antagits till satsningen som startar i april. De kommer att coachas i exempelvis affärsutveckling, maskininlärning och marknadsföring under tre månader. Alla rättigheter och former av patent kommer att stanna hos deltagarna.

Josef Murad är vd på Byon8, ett av de deltagande hälsoföretagen, som utvecklar AI-lösningar som ska göra det lättare att ställa medicinska diagnoser.

”Nu är det dags för nästa kliv. Vår lösning tjänar som ett AI-stöd för patienter och vårdgivare genom att automatisera anamnestagning, föreslå diagnoser med hög precision och erbjuda digital uppföljning och dokumentation", förklarar Josef Murad

Läs mer