Sök

Ica ska få fart på e-handeln – nästa vecka öppnar matjättens första "dark store"

Icae-handelMat på nätet

Icas vd Anders Svensson. Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Redan efter största konkurrenten Coop.

E-handeln blir allt viktigare för matjättarna och Icas nya drag är att öppna ett lager som enbart servar de kunder som handlar på nätet, en så kallad “dark store”.

Konkurrenten Coop har redan den här typen av lager men för Ica, vars butiker drivs av enskilda Ica-handlare, har det varit mer komplicerat.

Idag sköter handlarna sin egen e-handel och bestämmer pris och leveranssätt. Nu kommer en del Icahandlare i Stockholm få möjlighet att utnyttja det nya lagret. Handlarna  kommer själva att bestämma priserna som därför kan variera beroende på vilken butik man beställer från. Lagret erbjuder plockning och distribution både för matkassar och lösplock.

“Vi kommer att leverera åt 13 butiker initialt men räknar med att vara uppe i drygt 40 innan sommaren”, säger Icas Sverige-vd Anders Svensson till tidningen Icanyheter.

Ica väntar ett stort intresse för den nya tjänsten från sina handlare och planerar redan för större lokaler. Till hösten flyttas verksamheten till Jordbro söder om Stockholm. Ytan breddas då från 8 000 kvadratmeter till omkring 20 000 kvadratmeter, skriver tidningen Market.

“Med Jordbro som bas kommer vi att utveckla kapacitet för att leverera till hela Storstockholm och andra delar av Mälardalen”, säger Anders Svensson.

Lagret kommer att vara bemannat med ungefär 100 anställda plus transportpersonal. Under 2019 räknar Ica med en leveranskapacitet på 3 000 order per dag.

Ica omsätter med sina 1,2 miljarder kronor enligt egna beräkningar mest av alla dagligvaruaktörer på nätet. Ica omsatte sammanlagt 106 miljarder kronor under 2017, med ett resultat på över 4 miljarder kronor. 

När fler liknande lager kan komma på andra orter är ännu inte klart.

Läs mer