Sök

Han pitchade sin startup för 70 investerare: “Krävs lite pannben”

MentimeterTechledaren svarar

Johnny Warström, grundare och vd för Mentimeter. Foto: Sara Lindmark.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Johnny Warström vill göra möten interaktiva genom appen Mentimeter. Han har enligt egen uppgift Sveriges mest selektiva minnen – men det finns en speciell utmaning som han aldrig glömmer.

Den svenska startupen Mentimeter vill göra stormöten och presentationer interaktiva och roligare att följa. Appen samlar in åsikter med hjälp av omröstningar så att deltagarna och lyssnarn kan rösta på olika förslag i realtid. Johnny Warström är en av grundarna.

1. Vad var den avgörande faktorn som fick er att dra igång Mentimeter?

“Vi ledde själva möten och presentationer och kände hur tråkiga och ensidiga de kunde vara. Vi använde whiteboard och post-it för att skapa interaktion, men saknade en tjänst för enkel digital interaktion. Vi bestämde oss för att bygga den själva, och efter att ha tagit med alfa-versionen till våra dåvarande arbeten och sett hur kollegorna reagerade insåg vi att vi var något på spåren”.

2. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör? Varför var det inget bra råd?

“I den här branschen finns det många som ger dåliga råd. Några exempel har varit ‘ni bör satsa mer på sälj än på produkt’ när vi startade 2014, eller ‘sälj er data som affärsmodell’. Båda kan nog vara bra råd för andra bolag eller för Mentimeter i en annan fas, men det var det inte 2014, och vi vågade lita på vår egen magkänsla där”.

3. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa? Hur mådde du då?

“Många svåra beslut som jag behövt fatta genom åren hänger ihop med jobbiga samtal med kollegor. Det är något som aldrig blir lättare”.

4. Vilka situationer – kan vara både i jobbet och privat – gör dig mest stressad? Hur reagerar du då?

“Jag blir sällan eller aldrig stressad – jag kan öka fokus på ett mindre antal uppgifter när det är mycket att göra. Det är bara en positiv stress som leder till ökad effektivitet på de delarna som är prioriterade just då. Sen är det viktigt att sänka tempot för att skapa rum för eftertanke, innovation och långsiktighet”.

Foto: Istockphoto.

5. Vad köper du för den första miljonen du kan plocka ut från ditt bolag?

“Jag har inga behov av prylar, så kanske ängelinvestera i någon spännande ung entreprenör”.

6. Hur viktigt är work-life balance för dig?

“Så pass viktig att det är en av fyra grundar-principer i Mentimeter. Vi tror att det är nyckeln till att bygga en innovativ produkt och växa snabbt; att man också säkrar sin fritid. Vi kallar det 'work smart'. Min egen balans hittar jag genom att ha kollegor som också tycker att det är viktigt. Vi flyttar till exempel hela bolaget en månad per år, i år gick resan till Lissabon, och då bor alla kollegor tillsammans. Vi lyckades ändå hålla jobb-produktiviteten till dagarna och Lissabon-upptäckandet efter jobbtid och på helgerna. Samma människor men olika sidor”.

7. Vad är ditt bästa tips för att lägga grunden till en sund företagskultur?

“Först och främst – var tydlig med vad din kultur är och skriv ner det. Rekrytera sen med grundprinciperna som tydliga utvärderings-ramverk. Och slutligen – följ upp och reflektera löpande kring dem – de måste leva hos dig som ledare för att de ska gälla“.


Johnny Warström, vd för Mentimeter.

8. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Vi gillar att göra saker tillsammans som team och vi gillar att resa. Så ett slott i Italien skulle passa oss för att fira något stort”.

9. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Att mina kollegor trivs och känner sig framgångsrika i sina uppgifter på Mentimeter”.

10. Nämn ett tillfälle då det varit tungt i yrkeslivet. Hur gjorde du för att ta dig ur den situationen?

“Jag är välsignad med ett av Sveriges mest selektiva minnen. Det gör att jag bara kommer ihåg hur härligt allt har varit! Att bygga bolag är till viss del att få många ‘nej’, jag pitchade till exempel Mentimeter till över 70 investerare för fyra år sedan när vi letade ängel-investering. Av dem sa 66 nej och fyra hoppade på. Den erfarenheten ser jag som väldigt nyttig idag, och inget som jag skulle kalla "tungt", men det är klart att det krävs lite pannben för att komma igenom ett sådant projekt”.

11. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju och varför?

“Min mentor, idol och Mentimeters advisor Katarina Bonde som byggt techbolag sedan 90-talet i både USA och Europa och sitter i flera coola bolagsstyrelser”.

Läs mer