Sök

Toborrow stuvar om i ledningen: "Lämpar sig väl att han axlar ordföranderollen"

Toborrowfintech

Sofie Lundström, vd för Toborrow. FOTO: Pressbild.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Fintechbolaget Toborrow stuvar om i styrelsen – samtidigt som dokument vittnar om oenighet bland ägarna. Men det tillbakavisas av grundare.
”Det är ingenting som egentligen är någon oenighet", säger Sofie Lundström.

Fintech-bolaget Toborrow, som grundades av Sofie Lundström, Andreas Torstensson och Lyndon Dodd, har haft en minst sagt krokig resa. För runt två år sedan stod det klart att bolaget saknade tillstånd för att bedriva sin verksamhet, som går ut på erbjuda företag finansiering via lån från privatpersoner och andra bolag. Företag som plockat in pengar via plattformen har även gått i konkurs

Tidigare siffror har dessutom vittnat om att lånetjänsten haft problem med sin tillväxt. Under 2016 omsatte Toborrow runt en halv miljon kronor med en förlust på 8,5 miljoner kronor.

För runt ett år sedan gick Marginalen Bank in i bolaget och blev då den näst största ägaren efter riskkapitalbolaget NFT Ventures. Nu visar färska handlingar från Bolagsverket att Toborrow stuvat om i styrelsen. Johan Lundgren, grundare av Bonnier-anknutna NFT Ventures, har lämnat rollen som styrelseordförande, enligt dokumenten.

Han har ersatts av Mats Johansson, som bland annat har en rad styrelseuppdrag inom Bonnier-koncernen.     

Johan Lundgren har själv inte velat kommentera varför han lämnar ordförandeposten. Sofie Lundström, vd och grundare av Toborrow, förklarar dock att Johan Lundberg fortsättningsvis kommer att ha en rådgivande roll. 

”Det är för att vi befinner oss i en väldigt stark tillväxtfas och det lämpar sig väl att han axlar ordföranderollen. Han representerar NFT och Bonnier”, säger Sofie Lundström.

I handlingarna framgår det samtidigt att det funnits kritik mot just styrelsearbete i bolaget. Vid en extra bolagsstämma i slutet av december ska ett "fåtal" minoritetsägare ha kritiserat styrelsen för att ”Inte ha tillvaratagit minoritetsägarnas bästa i samband med vissa historiska beslut samt att det finns en brist i styrelsens informationsgivning till aktieägarna”. 

”Det är ingenting som egentligen är någon oenighet", säger Sofie Lundström och fortsätter:

"Det där har vi hanterat kommunikativt med alla ägare och vi har en väldigt god dialog mellan samtliga ägare."

Vilka historiska beslut är det som åsyftas i dokumenten?

”Det är ingenting jag kan kommentera i dagsläget", säger Sofie Lundström och upprepar att det inte ligger till grund för styrelseförändringarna. 

Toborrow består i dagsläget av 12 medarbetare och har hittills förmedlat 129 lån till ett värde av 71 miljoner kronor.   

Sofie Lundström berättar att Toborrow växlat upp takten, men vill inte uttala sig kring omsättning och resultat. Efter Marginalens intåg lånar nu både privatpersoner, företag och bank ut genom plattformen.

”Vår ambition är att växla upp och gärna inleda samarbeten med fler banker och institutioner”, säger Sofie Lundström.

Läs mer