Sök

Stockholmsbörsens vd kritisk efter stoppet – "Är jätteledsen"

Lauri Rosendahl. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Lauri Rosendahl, vd för Stockholmsbörsen, utlovar förbättringar efter dagens börsstopp.

Under onsdagsmorgonen gick brandlarmet i Nasdaqs datacenter. Det var ett falskt alarm, men brandsläckningen hade redan startat vilket medförde stora skador på utrustningen. Lauri Rosendahl, vd för Stockholmsbörsen och Nasdaq Nordic, beslutade därför att skjuta på börsöppningen.

Inte förrän klockan 14.10 öppnade börsen och Lauri Rosendahl är självkritisk.

"Jag är jätteledsen för att det tog sådan tid, det är något som vi verkligen måste titta på och lära oss av. Om detta skulle hända igen så måste vi vara mycket, mycket snabbare. Regelverket säger att vi ska vara uppe inom två timmar och det klarade vi inte av i dag, det måste vi förbättra oss på", säger han till Di TV.

Alla de aktieaffärer som genomfördes på onsdagsmorgonen direkt efter börsöppning, innan handeln stoppades helt på grund av tekniska problem hos Nasdaq, kommer att makuleras.

Tillsynsmyndigheten betraktar händelsen som mycket allvarlig och många frågetecken återstår att räta ut, sade Daniel Gedeon, chef för finansinspektionens infrastrukturtillsyn till Di.

Finansinspektionen kan inte svara på varför det tog så mycket längre tid än regelverkens tillåtna två timmar. Dessutom finns en överhängande risk att Nasdaq kan dömas till böter, men Daniel Gedeon säger att det är för tidigt att spekulera om det skulle kunna komma att bli utfallet.

Läs mer