Fundedbyme köper Laika Consulting och siktar mot börsen

FundedByMe Crowdfunding
Fundedbyme köper Laika Consulting och siktar mot börsen

Daniel Daboczy, grundare Fundedbyme. Foto: Jonas de Lange

Finwire / Breakit

"Vi ser framför oss att vi ska köpa fler bolag”.

Crowdfundingplattformen Fundedbyme gör sig redo för en börsnotering och lämnade in en ansökan till NGM i januari tidigare i år. I samma veva köper bolaget upp IR-byrån Laika Consulting i en affär som enligt Finwires källor värderas till drygt 30 miljoner kronor.

Fundedbymes förvärv av Laika Consulting ska stärka crowdfundingplattformens utbud av finansiella tjänster som investor relations.

“En av Fundedbymes ambitioner är att förändra gammelfinansen, vi tycker att det finns mycket att göra där. Laika har verkat i 13 år men de har alltid varit lite annorlunda och haft en attityd som påminner om våran och inte så mycket om gammelfinansen”, säger Daniel Daboczy, vd på Fundedbyme, till Finwire.

Daniel Daboczy tror att detta bara är början på en konsolidering som kommer att ske inom sfären som han kallar för “modern finans”, fintech eller alternativ finans, där flera aktörer kommer att gå samman och på så vis bli starkare. Även Fundedbyme är redo för fler förvärv, menar han.

“Jag tror att den här nya typen av bolag, som försöker tänka och angripa finansvärlden på andra sätt, gör sig bättre under samma paraply. Det här är bara första steget i en fortsatt förvärvsresa. Vi ser framför oss att vi ska köpa fler bolag”.

Inom kommunikation?

“Nej inte nödvändigtvis. Inom finansiella tjänster, sådan som kan komplettera vårt erbjudande och hjälpa våra kunder mer. Det är främst för att visa gammelfinans att vi uppstickare kan bättre, att vi kan jobba digitalt och mentalt på ett annat sätt.
Vi har identifierat ett par parter som vi tror kan vara i nästa konsolideringsfas”, säger han.

Fundedbymes mål är att vara en "one stop shop" påpekar Daniel Daboczy.

“Vi vill vara en plats dit kunder kommer och tillhandahålls vilka behov du än behöver, om det är IR-frågor, finansieringsfrågor, kommunikationsfrågor. Vad det än må vara i ett bolags livscykel så tror vi att det skulle gagna oss och kunderna om vi kan erbjuda det på en och samma plattform”, säger han.

På frågan om Fundedbyme har finansiella muskler för fler förvärv upprepar Daniel Daboczy bolagets planer på en kommande börsnotering och påpekar att de lämnade in en ansökan om notering på handelsplatsen NGM i januari.

“Vi tittar ju på att börsnotera Fundedbyme och är man ett börsnoterat bolag är det lättare att ta in kapital och konsolidera. Ett viktigt strategiskt argument till vår notering är konsolideringsvisionen, men vi har pengar för att göra fler förvärv idag”.

Fundedbyme och Laika Consulting vill inte kommentera prisuppgifterna på affären, men enligt uppgift till Finwire ska köpesumman överstiga 30 miljoner kronor, något som Daniel Daboczy inte vill kommentera:

"Parterna har kommit överens om att vi inte kommunicerar köpesumman, men den betalas mestadels med aktier."

Laika Consultings grundare och vd Ingmar Rentzhog kommer att sitta med i Fundedbymes styrelse och även fortsätta som konsult under en ganska lång period och vara behjälplig med överlämning och konsolidering. Därutöver kommer han att fokusera på klimatförändringarna genom det nyetablerade bolaget “We Don’t Have Time” som han är vd samt grundare av. Tobias Berglund, som varit med sedan starten 2004 och idag är vice vd för Laika Consulting tillsätts som vd för Laika Consulting samt vice vd för Fundedbyme. Peter Sundberg utses till vice vd för Laika Consulting.

Fundedbyme räknar med att omsätta runt 40 miljoner det första gemensamma verksamhetsåret. Vidare räknar bolaget med att det nya nätverket i kombination med konsolideringen av tjänsterna för IR och större IPO-affärer kommer vara lukrativa för bolaget framåt.

Läs fler artiklar
LÄS MER