Sneakers på nätet blev en världshit – nu vill Sneakersnstuffs ägare sälja

Sneakersnstuff
Sneakers på nätet blev en världshit – nu vill Sneakersnstuffs ägare sälja

David Hedman, Erik Fagerlind, Peter Jansson och Jan Carl Adelswärd. Foto: Press.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Försäljningen av den svenska e-handlaren Sneakersnstuff klar inom kort, enligt källor till Breakit.

För 20 år sedan grundade Erik Fagerlind och Peter Jansson sitt bolag Sneakersnstuff. Affärsidén då som nu var att sälja sneakers (eller gympadojor som det kallades förr i tiden). Året efter startade de två entreprenörerna en butik på Södermalm i Stockholm – men det är e-handelsaffären som verkligen fått fart på försäljningen.

Idag kommer 80 procent av försäljningen från online-delen och är huvudorsaken till att omsättningen under 2018 väntas stiga med över 40 procent till 500 miljoner kronor.

Den ursprungliga affären på Södermalm finns fortfarande kvar men butiksnätet har utökats med fysiska butiker i Berlin, London och Paris. Via nätshoppen skeppas sneakers också till över 70 länder.

Och till skillnad från många andra snabbväxande e-handelsbolag så har Sneakersnstuff en hälsosam lönsamhet och väntas i år göra ett rörelseresultat på runt 40 miljoner kronor.

Nu uppger flera av varandra oberoende källor till Breakit att bolaget är ute till försäljning – eller i alla fall delar av bolaget. Säljprocessen är i full gång men det är oklart hur många av de nuvarande delägarna som faktiskt kommer att sälja sina aktier.

Störst ägare idag är riskkapitalbolaget Ceder capital med 28 procent av aktiekapitalet, affärsänglarna David Hedman och Jan Carl Adelswärd äger 23 procent per person och de två grundarna Erik Fagerlind och Peter Jansson har 13 procent vardera.

Förhandlingar med potentiella köpare pågår fortfarande och enligt Breakits källor räknar parterna med att en affär ska vara klar inom kort. Huvudspåret ska också vara att att grundarna Erik Fagerlind och Peter Jansson fortsätter att arbeta operativt i bolaget.

Breakit har varit i kontakt med representanter från bolaget men ingen vill i dagsläget kommentera uppgifterna.

Läs fler artiklar
LÄS MER