Sverige vill sätta stopp för Kinas postrabatt: “Föråldrat system”

Breakit - Sverige vill sätta stopp för Kinas postrabatt: “Föråldrat system”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/ TT/Tomas Oneborg.

Sara Lindmark

Reporter

Det är 50 procent billigare för Kina att få sin post utdelad i Europa jämfört med vice versa. Något som Sverige och andra europeiska länder vill ändra på.

Svenskarna e-handlar från kinesiska sajter som Wish och Alibaba som aldrig förr. Något som gynnat den kinesiska e-handelsexplosionen är den så kallade postrabatten. 

Alla länder betalar nämligen en viss summa för att landets post ska delas ut i andra länder, men fattiga länder behöver inte betala lika mycket.

När systemet upprättades i slutet av 60-talet räknades Kina som fattigt och har därmed fått en 50-procentig rabatt jämfört med Sverige på sin utlandspost.

Det här vill Sverige tillsammans med andra nordiska och europeiska länder sätta stopp för, rapporterar SR.

Olof Bjurö avdelningschef för Post- och telestyrelsens postavdelning påpekar att Kina är ett land som producerar mycket varor som vi köper över nätet och inte är att betrakta som ett utvecklingsland.

“Då blir det fel att de har en så låg avgift. Och Postnord i Sverige och postoperatörer i många andra länder i Europa behöver naturligtvis få betalt för det jobb man gör i respektive hemland när man delar ut de här försändelserna. Det är viktigt att man ser över det här systemet som i dag är föråldrat”, säger han till SR.
 

Läs fler artiklar
LÄS MER