Eequity får in 750 miljoner kronor till sin nya e-handelsfond

EequityAxel Johnsson-gruppen

Caroline Berg, styrelseordförande i Axel Johnson AB som är en av investerarna i Eequity.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

En av Sveriges rikaste handelsfamiljer finns med bland investerarna.

Vi har tidigare i bland annat vår podcast rapporterat om att riskkapitalbolaget Eequity legat i startgroparna för en ny stor fond med fokus på investeringar i e-handelsföretag. På fredagskvällen bekräftade Eequitys medgrundare Patrik Hedelin uppgifterna i en intervju med Dagens industri.

”Vi investerar främst i e-handel med fokus på Norden. Vi investerar inte i globala satsningar med distruptiv teknik. Väldigt få av våra investeringar kommer att ge mer än tio gånger pengarna”, säger Patrik Hedelin till DI.

Han grundade Eequity tillsammans med Magnus Wiberg för fem år sedan. Redan i ett tidigt skede fick de med sig familjen Ax:son Johnson som stor investerare och så även denna gång. Det uppger DI och det är också något som våra källor bekräftar.

Familjens förmögenhet förvaltas genom holdingbolaget Axel Johnson AB där Caroline Berg, dotter till Antonia Ax:son Johnson, är ordförande. Axel Johnson AB kontrollerar bolag som tillsammans omsätter över 70 miljarder kronor. I koncernen ingår bland annat Svensk Bevakningstjänst, kosmetikkedjan Klick, livsmedelskedjan Axfood och varuhuset Åhléns.

Även om investeringen i Eequity är relativt blygsam i jämförelse med mycket annat i Axel Johnson AB så befäster det ändå det ökade fokuset på den digitala sektorn som sfären fått de senaste åren. 

Ett viktigt steg i den riktningen togs till exempel i maj då Mia Brunell Livfors rekryterades som vd för Axel Johnson-gruppen. Mia Brunell Livfors kom då närmast från arbetet som vd för Kinnevik där hon varit en av de drivande bakom den koncernens tunga investeringar inom e-handel.

Eequity har varit väldigt framgångsrik sin nisch som innebär att man går in i e-handelsbolag som redan har nått en relativt hög omsättning och är lönsamma. Riskkapitalbolaget är bland annat ägare till designföretaget Royal Design och skoförsäljaren Footway.

I ett pressmeddelande skriver Eequity att man fått in tillsammans 560 miljoner kronor från både tidigare och nya investerare. Det här är en så kallad ”first closing” vilket innebär att det finns möjlighet att ta in ytterligare pengar i fonden. DI uppger att fonden kan fyllas på med 190 miljoner kronor till vilket innebär att fonden totalt blir på 750 miljoner kronor.

Läs mer