Alma Bolån ska utmana storbankerna med nytt bolån med pressad ränta

Alma Bolån Bolån Bank
Alma Bolån ska utmana storbankerna med nytt bolån med pressad ränta

Grundarna av Alma Bolån. Foto: Press / Istock

Tobias Blixt

Reporter

Ytterligare en bolåneutmanare med en nischmarknad vill vara med och sänka bolåneräntorna.

De svenska bolånen pressas allt hårdare, en prispress som inleddes när startup-bolaget Enkla lanserade sina bolån med en ränta på 0,95 procent. Storbankerna valde först att lägga locket på, när Breakit frågade hur de skulle svara på utmanarnas erbjudande.

Förra veckan svarade Danske Bank på bolåneutmanarnas prispress, genom att sänka sin ränta från 1,85 till 1,29 procent bundet på två år.

Nu kan Breakit avslöja att en ny aktör gör sig redo för att kasta sig in i bolånekriget. Alma Bolån har nyligen skickat in en ansökan till Finansinspektionen om tillstånd att lämna bostadskrediter.

“Vi har skickat in en ansökan. Vi vill inte prata om vår lösning innan den är godkänd, men vi siktar också på en prisvärd lösning för konsumenterna. Vi har en liten annan tvist än de aktörer som redan har gått ut och kommunicerat”, säger Dan-alp Lindberg, vd och grundare av Bostadskreditinstitutet Alma.

Hur kommer ni att placera er räntemässigt om vi jämför med Enklas ränta och storbankernas snitträntor?

“Vi kommer att ligga närmare Enkla men tillämpa riskbaserad prissättning.”

Bakom bolaget hittar vi exempelvis bankveteranen Per-Olov Carlsson, styrelseordförande, medgrundare och ekonomichef, med 30 års erfarenhet av banksektorn från SEB, Nordea och Swedbank.

Dan-Alp Lindberg, kommer senast från en roll som finanschef på kommunikationsbyrån och filmproduktionsbolaget B-Reel.

“Jag har jobbat mer mot konsument och försäljning och inte inom banksektorn”, säger han.

"Anledningen till att vi drog igång det här är genom våra egna erfarenheter. Exempelvis över att själva ansökningsprocessen är långsam och att man erbjuds rabatter som man ändå blir av med i slutet."

Först väntar ett godkännande från Finansinspektionen innan Alma Bolån kan sätta igång med verksamheten, men målet är enligt Dan-Alp att verksamheten ska vara igång under hösten. De har dessutom påbörjat en process för att plocka in mer kapital i bolaget från externa investerare.

“Vi är självfinansierade i dagsläget. Men nu när vi har fått in tillståndsansökan, och vi har avtal för teknik och distribution redo, så nu känner vi oss mogna att söka externt kapital”, säger Dan-Alp.

Grundarna av Bostadskreditinstituet Alma är Dan-Alp Lindberg, VD, Rickard Riblom, Teknik- och tillväxtchef, Peter Laurelli, Kommunikationschef och Per-Olov Carlsson, Ekonomichef.

Läs fler artiklar
LÄS MER