Daniel Wellington stämmer Ur & Penn

Daniel Wellingtone-handel

Lika som bär? Ja det tycker i alla fall Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander. Foto: Skärmdump/pressbild.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Är de två klockorna ovan lika som bär? Det tycker i alla fall Daniel Wellington som nu stämmer sin konkurrent.

Succébolaget Daniel Wellington, som säljer klockor, stämmer Ur & Penn. Rättegången inleddes i morse.

Daniel Wellingtons klockor har de senaste åren blivit enormt populära. Bolaget omsatte 2 miljarder kronor och gjorde en vinst på 1 miljard 2016. Det innebär att företaget har gjort hisnande 2 miljarder i vinst på bara fyra år.

En stor del i framgångsreceptet har varit användandet av influencers och marknadsföring i sociala medier och i dagsläget har klockföretaget över 4 miljoner följare på Instagram. 

Klockornas popularitet har lett till att flera liknande produkter har dykt upp på marknaden. En av dem är märket William Gregor som säljs på smyckeskedjan Ur & Penn.

Daniel Wellington gillar däremot inte smyckeskedjans tilltag och har nu valt att ta till rättsliga åtgärder.

Bolaget skriver i stämningsansökan att Ur & Penns klocka har så många likheter med en Daniel Wellington-klocka att den kan ses som en kopia och därmed gör intrång i bolagets upphovsrätt.

Daniel Wellington vill bland annat ha information från Ur & Penn om vem som ligger bakom tillverkningen av klockorna och hur många exemplar som har tillverkats. De vill också att försäljningen av klockorna ska förbjudas och att de exemplar som finns ska förstöras. Daniel Wellington vill också att Ur och Penn betalar ett vite på 500.000 kronor.

Ett annat, kanske lite mer udda yrkande, är att Daniel Wellington kräver att Ur & Penn ska sprida information om domen genom annonser på Facebook och sponsrade inlägg på Instagram.

Daniel Wellington vill också ha ett skadestånd av Ur & Penn men hur mycket de begär meddelar de först när intrångets omfattning är utredd.

Ur och Penn förlorade förra året en tvist mot e-handelsraketen Tom Hope. Konflikten då gällde att Ur & Penn sålde armband som liknande de som Tom Hope säljer och Ur & Penn kommer i år att behöva betala Tom Hopes rättegångskostnader på 646.647 kronor, plus skadestånd.

Breakit har sökt Daniel Wellingtons advokat som svarar att han inte kommenterar sina mål.

Rättegångens huvudförhandling i patent- och marknadsdomstolen avslutas i morgon, tisdag.

Daniel Wellington ägs av entreprenören Filip Tysander.

Breakit söker också Ur & Penn.

Läs mer