Efter kritiken – nu förändrar Spotify i sitt användaravtal

Spotify
Efter kritiken – nu förändrar Spotify i sitt användaravtal

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Spotify fick hård kritik för sitt senaste användaravtal. Nu lanserar musiktjänsten ett nytt – och backar från det gamla.

Den svenska musikjätten Spotify fick motta skarp kritik i samband med att man lanserade ett nytt användaravtal. I det nya användaravtalet öppnade bolaget bland annat upp för att använda sensorer i användarnas telefoner för att ta reda på om de sitter, går eller springer när de använder appen. Dessutom uppfattade folk det som att kommer de att kunna granska både dina bilder och kontaktlistan samt använda GPS:en för att ta reda på var någonstans du befinner dig.

Spelmiljardären Markus "Notch" Persson var en av personerna som riktade hård kritik mot den svenska musiktjänsten.

Efter kritiken backade Spotify snabbt från avtalet och förklarade att många missförstått deras intentioner.

Nu skickar bolaget ut ett nytt användaravta. I en bloggpost beskriver Spotifys vd Daniel Ek förändringen noggrant. Punkt för punkt.

”Vi har hållit vårt löfte att uppdatera vår Policy, men vi har även tagit ett ytterligare steg genom att inkorporera en tydlig introduktion till själva Policyn. Tanken bakom introduktionen är att erbjuda ett tydligt uttalande gällande vårt tillvägagångsätt och principer kring integritet. Vi hoppas att det också erbjuder en hälsosam dos av tydlighet och kontext", skriver han.

Bolaget meddelar även att alla som acceptera de tidigare avtalen kommer att uppdateras till de nya.

”Många användare accepterade de nya villkoren när vi började rulla ut dem i ett antal marknader för några veckor sedan. Om du redan har accepterar den versionen kommer du automatiskt bli överförd till den senaste uppdateringen som inkluderar tydligare språk, ytterligare integritetsåtaganden, den nya introduktionen och dess principer. Alla andra användare kommer att bli erbjudna möjligheten att läsa och accepterar de nya villkoren inom de kommande dagarna och veckorna”, skriver Daniel Ek

Här kan du läsa Daniel Eks ord om uppdateringen!

Läs fler artiklar
LÄS MER