Kunderna hämtar inte ut – Nu får Postnord skicka tillbaka 400.000 paket

Breakit - Kunderna hämtar inte ut – Nu får Postnord skicka tillbaka 400.000 paket

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/ TT/Tomas Oneborg.

Towe Boström

Reporter

Postnord tvingas sända tillbaka 400.000 paket som beställts från Kina och andra länder utanför EU, rapporterar SVT.

Sedan den första mars ska alla som köper prylar från Kina, exempelvis via plattformar som Wish och Ali express, betala in moms.

Du kan läsa mer om reglerna här, som bland annat innebär att du får betala en hanteringsavgift på 75 kronor för varje beställt paket.

De som gjort beställningar får numera en avi där de uppmanas betala avgifterna för att få ut paketen – men det verkar inte alla vara så sugna på.

SVT uppger att Postnord, som sköter hanteringen, nu får skicka tillbaka 400.000 övergivna paket till Kina och andra länder utanför EU. Det gör man enligt en internationell överenskommelse om att varor som inte hämtas ut ska skickas tillbaka.

Enligt SVT ska större delen av paketen åka tillbaka med båt.

Thomas Backteman, kommunikationsdirektör hos Postnord, menar att det minskar miljöpåverkan.

”Idealet är förstås att man inte beställer varor som man inte hämtar ut. Det måste vara den grundläggande förutsättningen, säger Thomas Backteman till SVT.

Thomas Backteman säger samtidigt att han hade önskat att det tagit en längre tid för systemet att träda i kraft, då hade människor kunnat förbereda sig på förändringarna

I slutet av förra veckan hade Postnord fått in 24 miljoner kronor på avgifterna, men gick ändå med förlust. Det är oklart hur stor summan är i dagsläget. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER