Nearest First-grundarna vill öka chanserna till samtal på bussen

Nearest first

Mikael Rosquist till vänster och Lucas Lind till höger. Foto: Pressbild

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Nearest first är en social app som listar vilka användare som befinner sig i din absoluta närhet. Det gör att du kan få kontakt med någon du ser på krogen, i skolan eller på bussen.

Varje vecka berättar vi om en ny produkt eller tjänst här på Breakit som antingen kan bli en flipp eller en flopp. Den här gången handlar ”Veckans Break?” om appen Nearest first som går ut på att främlingar som befinner sig på samma plats ska kunna få kontakt med varandra. 

“Tinder slumpar fram användare inom en viss radie, medan vi sorterar dem i närhetsordning. Du ska kunna ta kontakt med personer som du ser i verkligheten. Sitter du på ett kafé är tanken att du ska få upp de som också är där,” säger Lucas Lind, medgrundare av appen. 

Idén uppstod efter en bussresa. Han hade sett en intressant person som han inte vågat gå fram till. Även Mikael Rosquist hade samma upplevelse och de började fundera på ett smart sätt att få kontakt med människor i sin närhet. 

“Men det är viktigt att påpeka att du egentligen är helt anonym, det enda användaren gör är att ladda upp en selfie på sig själv. Inget namn, ålder eller kön visas. Du kan också göra dig osynlig när du inte vill bli kontaktad,” säger Mikael Rosquist. 

Under en månad har 11.000 användare laddat ned Nearest First. De flesta är i åldrarna 15 till 22 år. Runt 1.100 konversationer startas och 5.200 meddelanden skickas varje dag. 

“Det behöver absolut inte bara ha med dejting att göra utan det är alla möjliga roliga konversationer som startar. Vi har till exempel fått höra att folk frågat andra var de köpt sina kläder eller vilket gym de tränar på," säger Lucas Lind.

Innan sommaren tog Nearest first in en såddrunda på 500.000 kronor från de norska affärsänglarna Björn Braaten och Erik Säther. De var med och finansierade nätbanken Avanza i slutet av 90-talet. 

Men för att ursprungsidén ska kunna fungera – alltså att just den person du spanat in på stan – faktiskt har appen krävs en väldigt stor skara användare. 

Hur ska ni tjäna pengar på appen?

“I nuläget handlar det enbart om att göra en så bra app som möjligt och få med så många som möjligt. Vi förstår att vi i något skede måste börja tjäna pengar men det är inte aktuellt riktigt än.”

Läs mer