Guldrusch för bolagen som gör det möjligt för dig att surfa under flygresan

Guldrusch för bolagen som gör det möjligt för dig att surfa under flygresan

Foto: Istockphotos.

Finwire / Breakit

Det är fina tider för aktörerna som gör surf på flygplanen möjligt.

Flygresan kan vara ett utmärkt tillfälle för att luta sig tillbaka och koppla av. För andra, som exempelvis behöver jobba, ger uppkopplade flyg en möjlighet att stöka av alla måsten. 

Nu skriver Reuters att satellittekniken som möjliggör Wi-fi på flygplan är väldigt populärt bland flygbolag, så pass att det utlöst en så kallad "gold rush" bland leverantörerna 

Det inbegriper satellitbolag såsom Viasat och Inmarsat till internetleverantörer såsom Gogo, Global Eagle och Panasonic Avionics. Även mjukvarubolag såsom Lufthansa Systems är med på ett hörn.

Jan-Peter Gaense som är områdeschef för just passagerarprodukter och tjänster på Lufthansa upplever att marknaden är väldigt god just nu.

Gaense tror dock att det kommer ske en konsolidering i branschen. Områdeschefen förutspår att antalet internetleverantörer kommer gå från 17 stycken till betydligt färre.

Panasonic Avionics teknikchef bedömer att alla (marknadsaktörer) försöker få in en fot på marknaden. Samtidigt betonar teknikchefen att det finns en skillnad mellan kortsiktiga aktörer och långsiktiga aktörer som kan upprätthålla verksamheten och som är finansiellt välmående.

Enligt en rapport från analysfirman Routehappy finns Wi-fi numera att tillgå på 43 procent av alla flyg globalt sett till antalet flygmil, vilket motsvarar en kraftig tillväxttakt från siffran om 10 procent i inledningen av 2017.

Att ha passagerare anslutna till sina mjukvaruplattformar ombord ger också flygbolagen möjlighet att skapa tilläggsintäkter via försäljningen ombord eller via bokning av restauranger och taxibilar från planet.

Enligt Routehappy har tekniken mognat så pass mycket att flygbolagen inte är så oroliga över att välja den senaste generationens teknologi.
 

Läs fler artiklar
LÄS MER