Spotify köper upp startup

Spotify
 Spotify köper upp startup

Daniel Ek. Foto: Ann Jonasson

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Spotify har köpt upp startupbolaget Loudr.

Det svenska musikbolaget Spotify, som börsnoterades förra veckan, har genom åren gjort en rad uppköp. Så sent som i höstas köptes den svenska musikproduktionstjänsten Soundtrap.

Nu står det klart att bolaget gjort ännu ett uppköp.

Företaget som köps upp för ett hemligt belopp heter Loudr och jobbar med att göra det lättare för musiktjänster som exempelvis Spotify att identifiera låtar och rättighetsinnehavare.

Spotify har de senaste åren mottagit skarp kritik för att ha misslyckats med att betala ut korrekt ersättning till rättighetsinnehavare, och uppköpet är sannolikt ett steg mot att bättra sig på den punkten.

“Vad Loudr har byggt är mer än bara ett smart och enkelt sätt för artister att få sina mekaniska licenser: det är sann musikindustri-innovation”, säger Adam Parness, förläggaransvarig, på Spotify i ett blogginlägg.

För ganska exakt ett år sedan köpte streamingjätten upp en annan startup i samma nisch – Mediachain labs. Bolaget använder blockkedjeteknik för att enklare identifiera vem som äger rättigheterna till vilken låt.

Spotify har tidigare anklagats för upphovsrättsbrott, och har i flera omgångar mottagit stämningsansökningar från artister och förlag.

Så sent som vid årsskiftet stämdes Spotify på hela 13 miljarder kronor av musikförlaget Wixen.

“Spotify har skamlöst förbisett USA:s upphovsrättslag”, skrev förlaget i sin stämningsansökan då.

Amerikanska Loudrs anställda kommer att börja arbeta på Spotifys kontor i New York. 

Artikeln uppdateras.

Läs fler artiklar
LÄS MER