BMW och Samsung satsar 126 miljoner på skånska startupen

Mapillary
BMW och Samsung satsar 126 miljoner på skånska startupen

Jan-Erik Solem backas av BMW och Samsung. Foto: TT

Jonas de Lange

Reporter

Mapillary tar in rejält med kapital från BMW:s riskkapitalarm.

Skånska Mapillary är bolaget som vill utmana Google maps genom att samla in bilder från användare för att kartlägga hela världen.

Nu har bolaget tagit in drygt 126 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda. Största investerare i rundan är BMW i ventures – fordonsjättens riskkapitalarm.

"Med det här nya kapitalet expanderar vi teamet för att låta vår verksamhet växa och ta vår kärnteknologi framåt. Vi kommer också lansera flertalet nya initiativ vi hoppas kunna dela med oss över de kommande månaderna", skriver bolagets vd och grundare Jan-Erik Solem, i ett pressmeddelande.

Tjänsten kan bland annat användas av biltillverkare för att bygga simuleringsmiljöer för sina framtida självkörande bilar – vilket förklarar intresset från BMW.

”Den stora knäckfrågan är hur man kan få kartorna i bilarnas navigationssystem att uppdateras i kontinuerligt. Ska man lyckas med det måste man ta in bilder i realtid från en mängd olika källor, även bilar i trafiken. Om bara ett par år måste alla biltillverkare ha tillgång till dessa typer av kartor,” säger Jan Erik Solem, till sajten Di digital.

BMW kommenterar investeringen såhär:

"Det finns ett växande behov av en oberoende leverantör av gatubilder och kartinformation, som kan vara en plattform för flera aktörer. Mapillary har haft en bra utveckling och byggt teknologi som låter alla uppdatera kartor på ett skalbart sätt", säger Uwe Higgen, på BMW i ventures, i pressmeddelandet.

Uwe Higgen går även in i Mapillarys styrelse i samband med investeringen.

Med i kapitalrundan är även Samsung catalyst fund och det kinesiska kartbolaget Navinfo. Det förstnämnda bolaget äger sedan tidigare Harman – en koncern som bland annat bygger infotainmentsystem och kartintegrationer i fordon åt biltillverkare som Audi, BMW och Land rover.

"De samlar massor med källor som har kartdata och bakar ihop till en produkt", säger Jan Erik Solem, till Breakit.

Har ni något samarbete med Harman på gång?

"Det får vi se framöver", säger han.

Mapillary backas sedan tidigare av Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico och ett av världens främsta riskkapitalbolag för tech, Sequoia. Förra året omsatte bolaget 8 miljoner kronor med en förlust på 33 miljoner kronor, enligt Di digital.

Läs fler artiklar
LÄS MER