J12 ska rädda dig från dödens dal – tar in över en halv miljard

Nowo
J12 ska rädda dig från dödens dal – tar in över en halv miljard

Bo Mattsson, Luca Banderet, Alexander Paterson Pochet och Emmet King. Foto: Josefine Mattsson.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

EQT-avhoppare och stjärnentreprenör slår sina påsar ihop.

Snart ska du få läsa mer om det som rubriken talar om, men låt oss först starta med en liten bakgrund:

“Dödens dal” har blivit ett begrepp i det svenska näringslivet. Trots att det aldrig tidigare pumpats in så många miljarder i svenska tillväxtbolag så finns det ett skede i företagens uppbyggnad där riskkapitalet lyser med sin frånvaro.

För de entreprenörer som väljer att finansiera sin tillväxt med riskkapital finns det förenklat tre inledande steg:

# Startskedet. Här är det ofta det egna nätverket eller familjemedlemmar som går in med kapital (lite skämtsamt brukar de kallas för “family, friends and fools”). Totalt brukar det handla om 1 till 3 miljoner kronor som tas in i detta skede.

# Fas 2. Nu har bolaget börjat få igång verksamheten, förhoppningsvis fått in sina första kunder och börjat bevisa att affärsmodellen håller. För att ta nästa steg i till exempel produktutveckling och uppbyggnad av en säljorganisation brukar kapitalbehovet i den här fasen ligga på 5-15 miljoner kronor.

# A-runda. Dags att gasa på allvar, kanske i form av en utlandslansering. En A-runda brukar ligga på 15-50 miljoner kronor för svenska bolag (i USA är summorna betydligt högre).

Det är aldrig lätt att få in kapital i något av dessa skeden men det är i den andra fasen, eller “Dödens dal”, som det är riktigt svårt på den svenska marknaden. Det har exempelvis statliga Saminvest konstaterat och fokuserar nu på att gå in och stödja privata riskkapitalfonder som verkar i det segmentet.

Och nu kommer det alltså ytterligare ett ljustecken för alla de entreprenörerna som harvar fram i Dödens dal. Enligt Breakits källor arbetar nämligen en ny konstellation med att dra in pengar till en fond på runt 600 miljoner kronor som ska investera i bolag som befinner sig i denna fas.

Det är entreprenören Bo Mattsson (grundare av Cint som han sålde för runt 1 miljard kronor) som tillsammans med Luca Banderet, Emmet King och Alexander Paterson Pochet ligger bakom satsningen. De tre sistnämnda lärde känna varandra när de pluggade på Handelshögskolan i Stockholm och startade efter det pensionsappen Nowo.

Tillsammans driver de också investerarnätverket DHS Venture Partners och det är via detta som trion tillsammans med Bo Mattsson nu är på väg att dra igång riskkapitalfonden J12.

Själva vill de inte ge några specifika kommentarer kring fondplanerna men däremot tog de en ny, snygg bild som vi fick publicera.

Och enligt Breakits källor så har man redan fått klartecken från en rad investerare som är redo att gå in i fonden som alltså ska ha 600 miljoner kronor i förvaltat kapital.

Transparens: Bo Mattsson har även investerat i Breakit.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER