Gekås vd Boris Lennerhov om e-handlarna och Kinapaketen: "Inte fair play"

Fyndiq Gekås e-handel
Gekås vd Boris Lennerhov om e-handlarna och Kinapaketen: "Inte fair play"

Boris Lennhov, vd på Gekås i Ullared. Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Den ökade e-handeln med fokus på billiga produkter från Kina är ett hot mot butiken.

Varuhuset Gekås har börjat 2018 starkt och kan visa upp en tillväxt på tre procent under årets första månader. Samtidigt finns det ett orosmoln på himlen för shoppingparadiset i Ullared, de internationella lågprisbutikerna som duckar avgifter på nätet, skriver DI.

Shoppingappar som Wish, Fyndiq och Ali Express har alla vuxit fram som populära alternativ för de som är sugna på att handla billiga varor online. Så populära att en avgift varit tvungen att införas, en lösning som nu verkar bli aktuell även för Norge.

Gekås tf. vd Boris Lennerhov säger till DI att dessa e-handlare inte spelar efter samma regler som de fysiska butikerna och att det är svårt att konkurrera med.

”De finns e-handlare som helt går under radarn och varken behöver betala tull eller moms. Det är inte fair play ur ett konkurrensperspektiv och som fysisk butik blir de omöjligt att tävla med dem”, säger han till DI.se.

Fyndiq är en av aktörerna som fortfarande undviker både moms och Postnords avgifter. Genom att skeppa varorna via Holland ska de fortsätta erbjuda konsumenter varor från Kina till låga priser.

Boris Lennerhov tror att Gekås ändå kan konkurrera med e-handlarna bättre än vad många andra butiker klarar av.

”Vi är även påverkade av konkurrenterna inom e-handel. Men mycket mindre än många andra kedjor inom detaljhandeln, eftersom vi kan konkurrera med våra låga priser”, säger han till DI.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER