Klarna-grundaren lämnar bolaget – ska ägna sig åt välgörenhet

Klarna

Breakit

Breakit

Medgrundaren Niklas Adalberth lämnar Klarna. Nu har två av tre grundare hoppat av som operativa i betalbolaget.

Niklas Adalberth, som var med och grundade den svenska betaltjänsten Klarna för elva år sedan, har beslutat sig för att lämna techbolaget och sin position som vice-vd.

"Jag är uppe i 30.000 arbetstimmar. En tredjedel av mitt liv som jag lagt på Klarna. Frågan var om jag skulle lägga ytterligare 11 år av mitt liv på det här, som kräver 100 procents fokus, eller om jag skulle jag tillåta mig själv att testa nya saker", säger Niklas Adalberth till Dagens industri.

Niklas Adalberth är inte den första i grundartrion att lämna bolaget. Redan 2012 hoppade Victor Jacobsson av sin position som ekonomichef. Han sitter dock kvar i styrelsen och som storägare.

Avhoppet innebär således att bolagets vd Sebastian Siemiatkowski är den enda av grundarna som fortsatt arbetar operativt inom Klarna, som idag värderas till drygt 19 miljarder kronor.

”Jag har pratat mycket med Sebastian om det här, och pratat med Victor (Jacobsson) om hur det känns att inte vara operativ. Det känns som att han har landat väldigt rätt och det har nog fått mig att våga ta det här beslutet”, säger han till Di.

Exakt vad Niklas Adalberth ska ägna sig åt framöver är oklart. Men det ser ut att bli någon form av välgörenhet.

"Jag ser de som att pengarna kommer med ett ansvar att ge tillbaka. Jag kommer att arbeta med projekt inom socialt entreprenörskap utan vinstintresse. Jag vill inte dö med en påse pengar på mitt konto och jag vill inte heller att mina barn ska växa upp med en påse pengar på sitt konto. Jag tror bara sånt är dåligt".

Niklas Adalberth kommer att sitta kvar i Klarnas styrelse. 

Läs mer