Storbanken sänker räntan för bolån med 30 procent – "En av de bästa just nu"

EnklaDanske BankBolån

Stojko Gjurovski, chef för Personal Banking Danske Bank Sverige. Foto: Press samt Anders Wiklund/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Danske bank tar upp kampen med bolåneutmanarna och chocksänker sin egen ränta med 0,56 procentenheter.

De senaste veckorna har startupbolaget Enkla rört om ordentligt i den svenska bolånegrytan med sitt ränteerbjudande på 0,95 procent i ränta bundet i tre år. Det är en bra bit under den ränta som erbjuds av traditionella banker.

Det fick bankerna att hoppa till rejält och SEB:s egna analytiker skrev bland annat att erbjudandet kunde få “betydande effekt på den svenska bolånemarknaden”.

Nu kontrar Danske bank med ett erbjudande som börjar närma sig Enklas. I ett pressmeddelande meddelar banken att man nu sänker sin ränta med 0,56 procentenheter. Räntan sjunker följaktligen från 1,85 procent till 1,29 procent, bundet i två år. Det är en minskning med hela 30 procent som görs i ett svep. Danske banks snittränta – alltså snittet på vad låntagarna i själva verket betalar – ligger på 1,59 procent.

”Bolånemarknaden är i förändring där alltfler aktörer vill slå sig in på marknaden. En ökad konkurrens är bra för kunderna och här vill Danske Bank, som en utmanare på den svenska marknaden vara med och ge både våra befintliga och nya kunder en av marknadens lägsta räntor i kombination med ett komplett bankerbjudande”, säger Stojko Gjurovski, chef för Personal Banking Danske Bank Sverige, i pressmeddelandet, och fortsätter:

"Jag är övertygad om att det här är en av de absolut bästa räntorna man kan få just nu."

Tidigare har även den digitala banken Collector aviserat att man i närtid lanserar ett eget helt digitalt bolåneerbjudande.

Läs mer