Sök

Låneutmanaren DBT växlar upp med 200 färska miljoner

DBT CapitalFöretagslån

Teamet på DBT: Alexis Kopylov, Jonas Engwall och Ulrika Valassi. Foto: Karina Ljungdahl.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Låneutmanaren – inriktad mot tillväxtbolag – får in sin största investering hittills.

På privatmarknaden finns låneutmanare som Lendify och Enkla. De har inga egna pengar att låna ut, som bankerna har, utan förlitar sig på att få in kapital från investerare som de i sin tur kan låna ut till svenska privatpersoner.

Även på företagsmarknaden rör det på sig.

Breakit berättade i fjol om DBT, ett nytt bolag som ska erbjuda lånefinansiering på upp till 20 miljoner kronor till "etablerade tillväxtbolag".

”Vi blir ett privat Almi”, sade vd:n Alexis Kopylov då.

Deras framgång är avhängig två nyckelfaktorer. Dels måste de stå sig i konkurrensen med banker och andra aktörer som Almi. Dels måste DBT övertyga investerare om att deras lån är en bra affär.

Nu har DBT fått in sin hittills största omgång pengar, 200 miljoner kronor. De ska i sin tur användas till att finansiera lån.

”Intresset har varit helt otroligt stort och nu kommer vi att kunna stötta ännu fler tillväxtbolag att få möjlighet att växa och ta tillvara på attraktiva expansionsmöjligheter.”, säger Alexis Kopylov, vd för DBT.

Målet är att nå en lånestock på en miljard kronor, inom tre-fem år. Hittills har bolaget gett ut företagslån till ett värde av 75 miljoner kronor.

”Givet efterfrågan på våra lån, trots den mycket begränsade marknadsföringen vi hittills har gjort, tror vi att vi kommer att nå en miljard”, säger Alexis Kopylov.

Den största enskilda investeraren är Östersjöstiftelsen, som tidigare gått in i exempelvis Oatly.

Pengarna tas in via en obligation som ges ut av ett dotterbolag till DBT. Eftersom DBT ger lån till tillväxtbolag som tidigare kan ha fått nobben av en bank är risken relativt hög. Investerarna lockas med en kalkylerad avkastning kring 4-8 procent tack vare den högre riskprofilen på krediterna. DBT beräknar att göra avsättningar för kreditförluster om två procent.

DBT:s lån har en ränta på 6-12 procent, med fem års löptid. Lånen ska närsomhelst gå att lösa utan extra kostnad om kunden till exempel vill växla över det till en affärsbank. Bland DBT:s grundare återfinns Jonas Engwall som tidigare grundat Skruf-snus. Han har även investerat i hälsokostbolaget Risenta, spelteknikbolaget Evolution Gaming samt auktionssajten Barnebys.

Läs mer