Norge svämmas över av Kinapaket – nu vill de också lägga på en avgift

Wish E-handelspaket från Kina
Norge svämmas över av Kinapaket – nu vill de också lägga på en avgift

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Det är inte bara Sverige som har problem med många småpaket från Kina.

Att beställa billiga prylar från Kina via appar som Wish och Ali Express har det senaste året varit väldigt populärt i Sverige – men också problematiskt. 

Det stora antalet paket som anlände till Arlanda ställde till enorma problem för Postnord, som ansvarar för att skicka vidare dem till kunderna. När det var som värst damp det ner 150.000 paket varje dag.

Men det är inte bara det stora antalet som skapat rubriker. På det vi beställer från Kina ska naturligtvis moms betalas in, men  eftersom myndigheterna har haft olika uppfattning om vilken praxis som gäller för att ta in pengarna gick staten miste om upp mot en miljard kronor i uteblivna skattepengar per år.

För att råda bot på detta har Postnord börjat ta in moms från kunderna, och i samband med det även infört en hanteringsavgift på 75 kronor på varje paket. Avgiften har både rört upp starka känslor och resulterat i en kraftig minskning av antalet paket som beställs till Sverige.

Nu har samma problem nått vårt västra grannland. Förra året kom 15 miljoner paket från Kina till Norge och snittvikten på paketen ligger runt 170 gram och har ett värde på strax under 100 kronor.

Enligt regler som klubbades i Norge under 2015 innebär det att de paketen slipper moms och avgifter. Det gäller nämligen alla utländska paket som har ett värde under 350 kronor.

Men nu kan det bli andra bullar för de kinesiska paketen i Norge. Nu lägger nämligen Kristelig folkeparti – ett stödparti till den norska högerregeringen – fram ett förslag i Stortinget om att ta bort momsbefrielsen för paketen. 

"Det kostar staten uppemot två miljarder varje år", säger Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talesperson för Kristelig Folkeparti till tidningen Nettavisen.

Han menar också att den stora trafiken med paket från Kina innebär att mängder med jobb försvinner från den norska marknaden.

"Det är extremt viktiga arbeten för människor utan lång utbildning".

Läs fler artiklar
LÄS MER