Svenska Tesla-chefen om Musk: "Extrem koncentrationsförmåga"

Tesla Space X Model S
Svenska Tesla-chefen om Musk: "Extrem koncentrationsförmåga"

Foto: Flickr/Maurizio Pesce

Jonas de Lange

Reporter

Peter Carlsson, ansvarig för elbilarnas produktionsled, avslöjar att allt inte alltid är frid och fröjd på det hajpade techbolaget.

Peter Carlsson blev ansvaring för Teslas produktionsled redan 2011 bara ett drygt år innan lanseringen av deras andra bil. På scen på eventet Sthlm Tech Fest berättade han om svårigheterna med lanseringen.

“Lanseringen av Model S var väldigt svår. Till exempel stötte vi på omfattande problem bara en månad innan bilen skulle ut på marknaden som gjorde att vi var tvungna att ändra en massa saker i sista sekunden.”

Enligt Peter Carlsson var det dåliga resultat på kraschtester som låg bakom förändringarna då. Men processen med att lansera var svår redan från hans första dag på företaget.

“Vi hade en extrem press på oss under den perioden och jag hoppade verkligen rakt in i ett riktigt eldprov. Vi var på kort tid tvungna att koordinera hela produktionen från de minsta underleverantörerna upp till oss. Det var jobb dygnet runt de månaderna”, sade han till Breakit efter paneldebatten.

Tesla anses av tidningen Forbes som världens mest innovativa företag och företagets vd och grundare ska ha mycket av äran för det. Han och företaget har en numera lång rad innovationer bakom sig och företaget. Till exempel har vi på Breakit tidigare skrivit om företagets batteri Powerwall. Han har även rymdprogrammet Space X och snart lanseras även Teslas tredje bilmodell. Under Sthlm Tech Fest diskuterades även Teslas projekt med att göra sina bilar helt självkörande. Peter Carlsson kunde då avslöja att även de bilarna de säljer nu är tillräckligt välutrustade för att köras av en robot.

I samband med det uppmärksammades bland annat att Elon Musk, som den excentriker han är, lade ut en jobbannons på Twitter av alla ställen för två år sedan. Då efterlyste han ingenjörer som vill jobba med självkörande bilar.

Peter Carlsson är en av de som jobbar närmast Elon Musk och kan intyga att det går fort i svängarna ibland.

“Man måste verkligen vara på tårna 24 timmar om dygnet för att hänga med. Han har en helt extrem koncentrationsförmåga och det är väldigt stimulerande att jobba med honom”, säger Peter Carlsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER