Sveriges största börsbolag H&M på jakt efter fler techinvesteringar

H&M
Sveriges största börsbolag H&M på jakt efter fler techinvesteringar

FOTO: Lars Pehrson / SvD / TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Wrapp var bara början. Klädjätten har startat en riskkapitalverksamhet och har börjat träffa fler startups att investera i.

Det var nog en och annan i det svenska näringslivet som höjde på ögonbrynen när vi för en månad sedan berättade att H&M har gått in som investerare i rabattappen Wrapp.

Det var första gången som klädbolaget, som förra året omsatte 151 miljarder kronor och gjorde 20 miljarder i vinst, investerade i en startup.

Sveriges största börsföretag har än så länge inte velat avslöja några detaljer kring nysatsningen. I samband med Wrapp-avslöjandet i augusti svarade pressavdelningen ganska intetsägande.

"H&M vill vara med bidra till och stötta entreprenörer som verkar inom vår bransch, inom områden som mode, hållbarhet och innovation, både med kapital och med vår kunskap", var det enda svar vi på Breakit fick då.

Efter att ha grävt vidare i saken kan vi nu berätta mer.

Enligt två av varandra oberoende källor har H&M dragit i gång en riskkapitalverksamhet som ska investera i unga techbolag med verksamheter som angränsar till klädförsäljning, som marknadsföring eller logistik.

Riskkapitalverksamheten leds av Björn Magnusson, tidigare affärsutvecklingschef på H&M.

Han har den senaste tiden börjat ta kontakt med svenska startups för att diskutera eventuella investeringar, uppger Breakits källor.

Björn Magnusson var också på plats under eventet Stockholm Tech Fest i Stockholm på onsdagen, för att träffa techbolag.

En intressant sak att tillägga är att Skype-grundaren Niklas Zennström, tillika vd för riskkapitalbolaget Atomico, sitter i H&M:s styrelse.

H&M är knappast först ut av storfräsarna i det svenska näringslivet när det gäller att investera i startups. Storbanken SEB var tidigt ute med sitt eget riskkapitalbolag och Telia Sonera har den senaste tiden gjort flera uppmärksammade investeringar.

Läs fler artiklar
LÄS MER