Alibaba investerar i Snapchat – värderas till 125 miljarder kronor

Alibaba investerar i Snapchat – värderas till 125 miljarder kronor

Jae C. Hong / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba investerar miljardbelopp i Snapchat.

Den kinesiska marknadsplatsen Alibaba har beslutat sig för att investera 200 miljoner dollar i foto- och meddelandeappen Snapchat.

Den tilltagna investeringen innebär att Snapchat, som har sitt säte i USA, numera värderas till hissnande 15 miljarder dollar, enligt Bloomberg News. 

Sett till dagens valutakurs motsvarar det cirka 125 miljarder kronor.

Värderingen på bolaget, som fortfarande inte har några intäkter att tala om, är avsevärt högre än vad det var i höstas då riskkapitalbolaget Kleiner Perkins Caufield & Byers klev in med kapital, då till en värdering på 10 miljarder dollar. Samtidigt är värderingen avsevärt lägre än de 19 miljarder dollar som bland annat Bloomberg News tidigare har rapporterat om.

För Alibabas del är investeringen inte den första när det kommer till sociala medier. Det kinesiska bolaget har sedan tidigare investerat i videosamtals-appen TangoMe och kinesiska Weibo. 

Investeringen i Snapchat är ytterligare ett tydligt steg i bolagets etablering i Silicon Valley.

Hur framtiden ser ut för det sociala mediet Snapchat, som bygger på att användarna skickar meddelanden till varandra som raderas efter att de öppnats, återstår att se.

Det var inte längesedan bolaget lanserade den nya tjänsten Discover, som via en separerat flik i appen levererar nyheter direkt från ett antal globala mediehus. 

Enligt sajten Digiday var den tilläggstjänsten bara det första steget i att bli en mer renodlad medieaktör.

Enligt källor med insyn i situationen sägs bolaget nu vara ute på jakt efter att säkra medierättigheterna till bland annat idrottstävlingar som NCAA Final Four, som organiserar sport på college- och universitetsnivå i USA

Samarbetet kommer inledningsvis endast omfatta Final Four men kan komma att utökas till andra NCAA-evenemang.

Snapchat har avböjt att kommentera uppgifterna.

Läs fler artiklar
LÄS MER