MyFC bad ägarna om 100 miljoner – då rasade aktien med 40 procent

Myfc Bränsleceller
MyFC bad ägarna om 100 miljoner – då rasade aktien med 40 procent

Jörgen Lantto, föreslagen styrelseordförande i MyFC. Foto: Press.

Finwire / Breakit

Den tidigare Fingerprint vd:n Jörgen Lantto föreslås som ny ordförande.

Svenska MyFC är ett företag som vill ta bränslecellteknologin till världens mobiltelefoner. Bolaget har utvecklat särskilda externa batterier – så kallade power banks – som laddas med hjälp av bränsleceller, för att sedan försörja en telefon med ström.

Att få genomslag för teknologin har dock tagit tid. Bolaget grundades redan 2004 och har fortfarande inte nått något större kommersiellt genomslag. Under åren har bolaget tagit in mångmiljonbelopp i flera omgångar och nu är det dags igen.

I ett pressmeddelande ber nu bolaget ägarna om 75 miljoner kronor för att säkerställa en fortsatt offensiv satsning inom bränslecellsintegration i smartphones, powerbanks och elfordon. Inkluderat för övertilldelningsoption kan nyemissionen bli på totalt 100 miljoner kronor.

”Vi är världsledande inom mikrobränsleceller och väl positionerade att etablera oss på massmarknader av stora mått – vi talar om nyförsäljning av 1,5 miljarder smartphones och flera hundra miljoner powerbanks per år. Men för att kunna behålla positionen på den typen av marknader är det vitalt att ha finansiella muskler för att kunna agera offensivt. Nyemissionen ska möjliggöra detta", säger vd Björn Westerholm.

Nyemissionen ska klubbas igenom vid en extra bolagsstämma den 9 maj, uppger bolaget. Samtidigt föreslås att Jörgen Lantto tar över som ny styrelseordförande vid samma stämma. Han var tidigare vd för biometribolaget och börsfenomenet Fingerprint Cards, som under en period gick som en riktig raket och var Stockholmsbörsens mest handlade aktie. Sedan dess har dock Fingerprint-aktien vänt nedåt  igen.

Han har suttit i MyFC:s styrelse sedan förra våren och är investerare i bolaget sedan vintern 2016.

"Det är mycket glädjande att Jörgen Lantto förklarat sig beredd att öka sitt engagemang i myFC och det är med varm hand jag överlämnar ordförandeklubban. Det är ett naturligt steg i MyFC:s utveckling att ordförandeposten innehas av någon med Jörgen Lanttos gedigna industriella bakgrund", säger nuvarande styrelseordförande Carl Palmstierna, som även är bolagets tredje största ägare.

Emissionskursen är satt till 3 kronor per aktie. Det är under hälften av kursen på 8,8 kronor när handeln stängde innan helgen. Efter beskedet sjön därför aktiekursen som en sten, med över 40 procent. I emissionen värderas bolaget till drygt 120 miljoner kronor, innan investerat kapital. Det är en bra bit ifrån förra sommaren då bolaget vid ett tillfälle värderades till över 1 miljard kronor.

Nyemissionen är säkerställd upp till 50 miljoner kronor genom garantiförbindelser.

Övriga villkor i nyemissionen är att en befintlig aktie berättigar till en teckningsrätt. Tre teckningsrätter ger därefter rätt att teckna två nya aktier. Teckningsperioden löper mellan 23 maj och 7 juni.

Läs mer

8 techledare avslöjar – här är vår strategi framåt

MyFC dubblar förlusten andra kvartalet

Jörgen Lantto: Ingen kan ta ifrån mig att vi lyckades med precis allt

Läs fler artiklar
LÄS MER