Sök

Ny jobbplattform testar nytt grepp – ska betygsätta arbetsgivare

CareereyeTripAdvisorRekrytering

F.V. Johan Kadar, vd og Henrik Denebrandt, grundare och teknikchef

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Igår lanserades den nya jobbannonssajten Careereye – som låter användarna betygsätta sina nuvarande och gamla arbetsplatser.

Igår lanserades en beta-version av den nya jobbplattform Careereye och redan nu finns 50.000 lediga jobb på sajten. 

“Det känns otroligt roligt att få lansera sajten nu eftersom att vi har jobbat med den i så lång tid”, säger bolagets teknikchef och grundare Henrik Denebrandt när Breakit träffar Careereye på Sthlm Tech Fest.

Careereye är en klassisk jobbannonssajt – men som även låter användarna recensera sin arbetesgivare och dela sina upplevelser. 

“Det kan ofta vara svårt att hitta information om en potentiell arbetsgivare utöver det som står i jobbannonserna. Då är man lämnad att googla själv”, säger Careereyes vd och delägare, Johan Kadar.

Careereye är alltså lite som ett Tripadvisor för arbete. Du får se de tillgängliga jobben och vad andra har sagt om de arbetsplatserna utifrån olika parametrar, som till exempel bolagets ledning, karriärsmöjligeter och balansen mellan arbete och fritid. Du kan även betygsätta dina egna tidigare arbetsgivare och din nuvarande.

Enligt Johan Kadar ångrar en tredjedel av arbetstagare i någon utsträckning på sitt val av ny arbetsplats.

"Ibland beror det såklart på att själva arbetet inte är vad personen har tänkt sig men ofta handlar det om saker som företagskultur eller chefer. Det är här vi tycker att vi gör vårt viktigaste arbete. Nämligen att vi ger en möjlighet att se företaget från ett medarbetarperspektiv redan innan man har sökt jobbet", säger han.

Bolaget i sig har funnits sedan 2008 men grundades med ett annat namn. Tidigare har de satsat på smalare rekryteringsplattformar som sjukvardsvakanser.se och itvakanser.se. Nu har de jobbat i ett och ett halvt år med att utveckla den betydligt bredare sajten careereye som vill fånga in jobbannonser från alla branscher.

“Vi har levt på vårt kassaflöde hela vägen. Vi startade bolaget med ett privat banklån som jag sa att jag skulle köpa en båt för och plöjde ned allt i bolaget. Sedan dess har vi krigat med ett flertal mer nischade sajter, men det känns bra att gå åt andra hållet med Careereye”, säger Henrik Denebrandt.

Redan nu under betatestningen finns det jobbannonser i alla möjliga branscher på sajten men alla är inom Sverige än så länge. I USA finns dock en liknande tjänst i form av Glassdoor. Jobbrecensiontjänsten tog tidigare i år in nästan 600 miljoner kronor från bland annat Googles riskkapitalfond. Bolaget värderas nu till nästan en miljard dollar och är på väg att bli USAs nästa enhörningsbolag. Nu satsar Glassdoor på att slå sig in på marknader i Europa. Därför satsar Careereye på att expandera så snabbt som möjligt till andra länder och kommer bland annat att ragga investerare under gårdagens Sthlm Tech Fest.

“Vi har redan ett kontor i Berlin, så vi kommer att expandera till de tyskspråkiga länderna så fort som möjligt och satsa i hela Skandinavien”, säger Henrik Denebrandt.

Majoriteten av annonserna hämtar bolaget idag från Platsbanken. I förbifarten nämner de också att de vill samla alla lediga jobb i Sverige på sin sajt.

“Det är kanske en vision mer än ett mål, men vi vill i alla fall att vår tjänst ska bli den alla använder för att hitta information om företag och leta jobb”, säger Johan Kadar.

Läs mer