Apple om din integritet på nätet: "Det är en mänsklig rättighet"

Apple integritetsskydd
Apple om din integritet på nätet: "Det är en mänsklig rättighet"

Tim Cook om Apples syn på din data. Foto: AP/Istock.

Erik Wisterberg

Reporter

Tim Cook i brandtal om kundernas data.

Vid sidan av skandalen kring Facebook börjar frågan om kundernas privata integritet segla upp högt på agendan inom många företag. Ett av de bolag som sitter på en herrans massa data om sina användare är Apple. Många kunder har stora delar av sina digitala liv inom dess ekosystem.

Det är data som potentiellt är mycket värdefull.

I en intervju med Recode tar Apples vd Tim Cook till stora ord för att övertyga oss alla om att bolaget går att lita på.

"Sanningen är att vi skulle kunna tjäna massor av pengar om vi monetariserade våra kunder. Om våra kunder var vår produkt skulle vi kunna tjäna massor av pengar. Vi har valt att inte göra det", säger Tim Cook.

Han påminner om att Apple tar ordentligt betalt för sina datorer, telefoner, klockor och smarta högtalare. 

"Om vi kan övertyga dig om att köpa en så tjänar vi en del pengar. Men du är inte produkten", säger Tim Cook och fortsätter:

"Vi bryr oss om användarupplevelsen. Och vi kommer inte att trafikera ditt personliga liv, jag tycker att det vore ett brott mot din personliga integritet. Den personliga integriteten, för oss är det en mänsklig rättighet.

Det kan dock vara värt att komma ihåg att Apple är ett amerikanskt bolag, som var ett av de nätbolag som delade med sig av data till myndigheten NSA i det hemliga Prism-programmet.

Läs fler artiklar
LÄS MER