Qliro vinstvarnar – Nelly tyngs av många returer

e-handel
Qliro vinstvarnar – Nelly tyngs av många returer

Finwire / Breakit

Vinsten backar flera miljoner.

E-handelsbolaget Qliro meddelade sent i går kväll att första kvartalet har påverkats negativt av ökade returer samt av omställningskostnader.

"Nelly accelererade marknadsföringen vilket bidrog till att orderingången ökade med 15 procent under första kvartalet. Omsättningsökningen begränsades dock till 2 procent som en följd av fördröjda leveranser och ökade returer. I jämförelse med samma period förra året påverkades resultatet negativt med cirka 16 miljoner kronor på grund av returökningar", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Utöver detta belastades resultatet av ökade satsningar på marknadsföring och organisation. CDON Marketplace justerade sin organisation som en del i en fortsatt omställning till en marknadsplats. Detta belastade resultatet med cirka 7 miljoner kronor i första kvartalet.

Nelly påverkades negativt av fördröjda leveranser kring påsk, oväntat högt utnyttjande av förlängd returrätt från kampanjer i det fjärde kvartalet samt ökad returgrad under det första kvartalet. Utöver detta har Nelly fortsatt öka satsningarna på marknadsföring och organisation för att möjliggöra accelererad tillväxt, skriver bolaget.

"Nelly är fortsatt välpositionerat för lönsam tillväxt inom sin nisch av mode på nätet. Vi ser trenden av ökade returer som en naturlig del i köpbeteendet på nätet. Då vår ambition är att accelerera tillväxten kommer vi kontinuerligt förstärka vårt kunderbjudande och förenkla för kunderna att få och returnera varor", säger Marcus Lindqvist, vd och koncernchef på Qliro Group.

CDON Marketplace ställer succesivt om från egen försäljning till att bli en ledande nordisk marknadsplats för externa handlare. Som en del i detta genomförde CDON Marketplace ett åtgärdspaket som minskar organisationen med ett tiotal administrativa tjänster. Detta beräknas belasta resultatet med cirka 7 miljoner kronor i kvartalet, skriver bolaget.

Slutgiltiga siffror presenteras i delårsrapporten för första kvartalet som publiceras fredagen den 20 april.

Läs fler artiklar
LÄS MER