Svajigt för Spotify under andra handelsdagen

Spotifys börsnotering
Svajigt för Spotify under andra handelsdagen

Spotify noterades på tisdagen. Foto: TT

Caroline Englund

Reporter

Under den andra dagens handel tappade Spotify till en början kraftigt på New York-börsen. Under kvällen återhämtade den sig något och stannade på en nedgång på strax över 2 procent.

Den svenska musiktjänsten Spotify tog på tisdagen klivet in på New York-börsen i den största svenska börsnoteringen sedan Telia noterades 2000. Efter en första historisk affär på 165,90 dollar sjönk aktien under den första dagens handel. Kursen stannade vid 149 dollar.

Fallet fortsatte även under onsdagens handel. Inledningsvis föll kursen med runt 5 procent men under kvällen återhämtade sig aktien något och vid stängning visade siffrorna ett fall på strax över 2 procent. 

Kursen landade på knappt 146 dollar – alltså högre än den så kallade referenskurs på 132 dollar som var satt på förhand, innan aktien började handlas på börsen. Referenskursen var en slags initial kurs för Spotify som speglade den inofficiella så kallade gråhandeln i aktien inför noteringen.

Det innebär att noteringen är lyckad för de befintliga ägarna, som kunnat se sina aktier stiga i värde jämfört med tidigare värderingar.

För nya investerare, som köpte in sig vid kursen 165,90 kronor har deras satsning hittills varit något av en besvikelse.

"Alla som slängde sig på köpknappen såg delar av sina pengar gå upp i rök. Det är givetvis för tidigt att dra några slutsatser kring hur Spotifys aktie kommer att prestera. Det kan mycket väl bli en god investering på sikt", skrev Breakits Erik Wisterberg i en analys på onsdagen.

Spotifys ena grundare Martin Lorentzon äger cirka 12,2 procent av bolaget. Den andra grundaren Daniel Ek äger i sin tur 9,1 procent av det totala antalet aktier i musikföretaget. Båda grundarna äger också så kallade optioner och warranter som gör att de kan få ännu fler aktier längre fram i tiden.

Läs fler artiklar
LÄS MER