Svensk rusning till Spotify – “Kan bli största utländska aktie”

Spotify Nordnet Spotifys börsnotering
Svensk rusning till Spotify – “Kan bli största utländska aktie”

T.v: Johanna Kull, sparekonom på Avanza. Foto: Press samt Richard Drew/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Över 2000 svenska sparare har tankat Spotify-aktier.

Tisdag 18.45 gick startskottet för handeln i streamingbolaget Spotifys aktie på New York-börsen.

Redan den första timmen hade aktier för över 2 miljarder dollar bytt ägare. Det var inte heller bara amerikanska investmentbanker som satsade pengar. Även ett stort antal svenska sparare satte sina pengar på Daniel Ek och Martin Lorentzon. Bara på Avanza hade 1250 individer tecknat aktier, en timme efter noteringen. Ytterligare 1000 personer hade blivit ägare genom Nordnet.

“Det är väldigt högt för att vara en utländskt notering så här snabbt”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

“Det har varit riktigt bra tryck hos oss. Det är den tredje mest handlade aktien hos oss i dag, och då har det bara gått 1,5 timme sedan handelsstart”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

För att bli en riktig svensk folkaktie är det dock en bra bit kvar. Hos Avanza har H&M över 90.000 delägare och riskkapitalbolaget Investor har ungefär 60.000 delägare. Hos Nordnet ligger ägarsiffrorna för de två bolaget kring hälften av vad de är på Avanza.

“Man ska komma ihåg att många svenska sparares investeringunivers fortfarande är ganska begränsat till Stockholmsbörsen. Spotify spelar i en annan liga”, säger Johanna Kull.

Den största utländska aktien bland investerarna på Avanza är Apple med över 9.000 ägare.

Någon ny folkaktie med tiotusentals svenska ägare blir kanske inte Spotify, priset per aktie är med svenska mått väldigt högt och ribban för att handla aktier på en utländsk börs är något högre för många sparare.

Tror du Spotify har chansen att bli en ny folkaktie?

“Jag tror det blir svårt eftersom man är noterad på New York-börsen men med en hyfsad kursutveckling framöver kan det absolut bli den mest populära utländska aktien”, säger Johanna Kull.

“Jag skulle säga att priset är ett större hinder än att bolaget är noterat på New York-börsen. Då har man ändå gjort en split på 1 till 40 inför noteringen”, säger Joakim Bornold.

För den som köpte efter öppningen har inte investeringen varit någon succé första timmen. Vid 20.45, svensk tid, hade aktiekursen sjunkit från 167 dollar till 152 dollar. Det innebär alltså att man får betala över 1000 svenska kronor för en Spotify-aktie, medan en enskild H&M-aktie bara kostar 125 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER