Spotify värderas till 222 miljarder efter första börsdagen

Spotify Spotifys börsnotering
Spotify värderas till 222 miljarder efter första börsdagen

Foto: Ann Jonasson och TT

Caroline Englund

Reporter

Spotifys aktie stod i 149 dollar när New York-börsen stängde på tisdagen – musikföretagets första dag som noterat företag. De båda grundarna blev mångmiljardärer i samband med börsdebuten.

Spotifys börsnotering har varit en snackis i flera år i det svenska näringslivet. När nu noteringen genomfördes var det den största svenska börsdebuten sedan Telia år 2000.

När New York-börsen öppnade klockan 15.30 på tisdagseftermiddagen var förväntningarna således höga.

Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon tog däremot det hela med ro. Istället för att medverka vid börsöppningen, ringa i klockan och svara på frågor som de flesta bolag som noteras brukar göra, valde de att stanna hemma.

Och det kanske var synd eftersom ingen (förutom svenska medier) nu noterade att New York-börsen råkat hissa en schweizisk flagga till Spotifys ära. Det korrigerades senare till en blågul svensk fana.

Spotify valde att göra en så kallad direktnotering, vilket innebär att priset på aktierna sätts först när den dag då den börjar handlas.

Det gjorde att väntan på att aktien skulle börja handlas blev extra spännande.

De tog också flera timmar från börsöppningen till det att handeln kom igång. Under tiden cirkulerade flera bud om vad priset per aktie skulle landa på.

Först runt klockan 18.45 drog handeln i gång, då på 165:90 dollar per aktie. Kursen sjönk sedan under kvällen och slutade alltså på 149 dollar.

Det var betydligt högre än den så kallade referenskurs på 132 dollar som satts på förhand. Referenskursen var en slags initial kurs från Spotify som speglade den inofficiella handeln i aktien inför noteringen.

Spotifys ena grundare Martin Lorentzon äger cirka 12,2 procent av bolaget. Den andra grundaren Daniel Ek äger i sin tur 9,1 procent av det totala antalet aktier i musikföretaget. Båda grundarna äger också så kallade optioner och warranter som gör att de kan få ännu fler aktier längre fram i tiden.

Om man utgår från tisdagens stängningskurs blir värdet på hela Spotify 222 miljarder kronor.

Det betyder att Martin Lorentzon är god för 27 miljarder kronor i Spotify-aktier och att Daniel Eks innehav är värt 20 miljarder kronor.

Vid årsskiftet hade Spotify 71 miljoner betalande användare. Utöver det har bolaget ungefär 88 miljoner gratisanvändare runtom i världen.

Ungefär 60 procent av alla som blir betalande prenumeranter har testat gratistjänsten först, enligt Spotify. Bolaget omsatte förra året 41 miljarder kronor och gjorde en förlust på 12,4 miljarder kronor.

Att förlusten skenat beror framförallt på ett lån på 8 miljarder kronor som bolaget som tog april 2016 men sedan förhandlade om vilket utlöste förlusten. Bolagets rörelseförlust (där lånet räknas bort) landade jämförelsevis på 3,8 miljarder kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER