Succénotering för Ek och Lorentzon – aktierna värda nära 50 miljarder

Spotify Spotifys börsnotering
Succénotering för Ek och Lorentzon – aktierna värda nära 50 miljarder

Martin Lorentzon och Daniel Ek, grundare av Spotify. Foto: Vince Bucci/AP/TT och Emma-Sofia Olsson/Svd/TT

Jonas de Lange

Reporter

Värdet på Spotify-grundarnas aktier svällde rejält vid tisdagens börsnotering.

Grundarduon i Spotify har en längre tid figurerat på listor över Sveriges miljardärer. Men det är först nu som världen får ett officiellt kvitto på vad deras aktier i streamingtjänsten egentligen är värda.

Spotifys ena grundare Martin Lorentzon äger cirka 12,2 procent av bolaget. Den andra grundaren Daniel Ek äger i sin tur 9,1 procent av det totala antalet aktier i musikföretaget.

Båda grundarna äger också så kallade optioner och warranter som gör att de kan få ännu fler aktier längre fram i tiden.

Om man utgår från tisdagens stängningskurs blir värdet på hela Spotify 222 miljarder kronor.

Det betyder att Martin Lorentzon är god för 27 miljarder kronor i Spotify-aktier och att Daniel Eks innehav är värt 20 miljarder kronor.

Inför noteringen satte Spotify och bolagets rådgivare en referenskurs – en slags riktkurs – på 132 dollar per aktie.

Räknar man utifrån referenskursen har Daniel Ek och Martin Lorentzons befintliga aktier ökat under noteringsdagen i värde med 2,3 miljarder respektive 3,1 miljarder kronor.

Hittills ser det alltså ut att bli en riktig succé för grundarna och alla andra som lyckats köpa en post innan den officiella handeln drog igång.

Resan för de två grundarna började 2006. Då satt de i Daniel Eks lägenhet i Rågsved utanför Stockholm och svettades precis bredvid servrar som tankade ned musik till Spotifys katalog. Startskottet för bolaget gick precis efter att Daniel Ek hoppat av sitt jobb som teknikchef på det svenska spelbolaget Stardoll.

"Han utstrålade redan då en trygghet, och en säkerhet, som gjorde att man trodde på vad han sade. Hade Daniel sagt att han skulle bygga flygande bilar så hade jag mycket väl trott på det. Jag kände direkt att jag ville jobba med honom”, har Stardolls grundare Mattias Miksche, tidigare sagt om sin tidigare teknikchef.

Förmågan att övertyga har spelat en viktig roll i bygget av streamingtjänsten.

I en lång reportageserie har Breakit berättat om de två grundarnas resa, hela vägen från Daniel Eks lägenhet utanför Stockholm till dagens mångmiljardnotering. Det första kapitlet i serien "Sagan om Spotify" hittar du här: Visionärer eller sluga affärsmän? Så föddes Spotify – egentligen

Läs fler artiklar
LÄS MER