Daniel Ek tonar ned dagens börsnotering: Vi är ett ovanligt företag

SpotifySpotifys börsnotering

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Spotify-grundaren Daniel Ek kommenterar börsnoteringen i ett öppet brev.

Idag, tisdag, tar Spotify klivet in på New York-börsen. Det är den största svenska noteringen sedan Telia 2000, och företaget har den senaste tiden värderats till hisnande 200 miljarder kronor i gråhandeln.

I ett öppet brev med titeln “Tomorrow” (inlägget publicerades måndag kväll) kommenterar grundaren Daniel Ek nu börsnoteringen.

“Självklart är jag stolt över det vi har byggt under det senaste decenniet. Men vad som är ännu viktigare för mig är att morgondagen inte blir den viktigaste dagen för Spotify. Det är dagen efter, och dagen efter den, som betyder något – och resten av dagarna därefter”, skriver han.

Andemeningen i Daniel Eks brev är att börsnoteringen inte är någon större sak för bolaget. Han förklarar att aktieägare och anställda haft möjlighet att sälja Spotify-aktier i flera år. Företaget har även valt att inte genomföra någon nyemission.

Den stora skillnaden är att Spotify nu hamnar på en “större scen”, skriver Daniel Ek.

“Vanligtvis ringer företag i klockor. Vanligtvis står företag hela dagen och gör intervjuer på börsgolvet och försöker övertyga folk om att deras aktie är en bra investering. Vanligtvis gör man inte en direktlistning”, skriver Daniel Ek och fortsätter:

“Jag kan förstå att den vägen är vettig för de flesta, men Spotify har aldrig varit ett vanligt företag.”

Daniel Ek konstaterar även att det kommer att komma både upp- och nedgångar för Spotify framöver.

Han avslutar brevet med att citera Daft Punk: “Harder, better, faster, stronger,”.

Läs mer