Daniel Ek skickar brev till Löfven – vädjar om att slippa ny skatt

Spotify

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Spotify-grundaren Daniel Ek vill träffa Stefan Löfven för att diskutera en ny EU-skatt.

Det är sajten VA.se som har tagit del av ett brev skickat från Spotify-grundaren Daniel Ek till statsminister Stefan Löfven.

I brevet vädjar Daniel Ek till Löfven att han ska ändra sitt ställningstagande rörande EU:s nya lagförslag gällande skatt på digitala strömningstjänster.

EU planerar en skatt på 3 procent beskattning av digitala bolag som omsätter minst 50 miljoner euro inom Europa, samt 7,6 miljarder kronor globalt.

Med andra ord: En skatt som slår hårt mot Spotify.

“Till Statminister Löfven” inleder Daniel Ek sitt mejl:

“Jag skriver till dig med anledning av ditt uttalande om att du är för en beskattning av digitala bolag. Som du kanske vet ligger ett sådant förslag redan från EU om att införa en 3% skatt på omsättning av digitala bolag. En sådan skatt skulle vara väldigt skadligt för europeiska start-ups och snabbväxande bolag, så som Spotify”, skriver han.

Vidare argumenterar Daniel Ek för att skatten inte bör riktas mot omsättning. Om skatt ska erläggas ska det göras på vinst, skriver han.

Spotify går inte med vinst.

“Detta påverkar Spotify enormt, men jag vill även skydda det europeiska ekosystemet av bolag som just nu växer runt om i Europa och är på väg att bli en allt mer viktigare del av den Svenska och Europeiska ekonomin. Jag skulle välkomna en möjlighet att träffa dig och diskutera detta och hur vi kan hitta en rättvis och balanserad lösning som faktiskt hjälper Europa framåt”, skriver Daniel Ek.

Spotify börsnoteras nästa vecka. En skatt av det här slaget skulle påverka bolaget mycket negativt.

Spotify redovisade förra året en rörelseförlust på 3,8 miljarder kronor.

Läs mer