Veoneer ska upprepa Autolivs succé på börsen

AutolivVeoneerSjälvkörande bilar

Jan Carlson, vd på Veoneer. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Hoppas gör om Autolivs succé.

Fordonssäkerhetsbolaget Autolivs vd Jan Carlsons ambitionen är att den kommande avknoppningen av Veoneer ska upprepa den succé som Autoliv har gjort på börsen sedan bolaget en gång i tiden avknoppades från Electrolux. Det skriver Dagens Industri i torsdagens utgåva.

"Veoneer ska bli världsledande inom teknik för autonoma bilar", säger Jan Carlson till tidningen. Veoneer är idag Autolivs affärsområde Electronics och har tillsammans med Volvo Cars det gemensamma samriskbolaget Zenuity.

Veoneet har ambitiösa mål att öka försäljningen till 3 miljarder dollar 2020 och 4 miljarder dollar 2023. Bolaget omsatte i fjol 2,3 miljarder dollar. Den snabba tillväxten och tunga teknikinvesteringar kostar dock och bolaget går med förlust.

"Vid delningen kapitaliseras Veoneer så att bolaget ska klara sin affärsplan till 2020 och 2022. Ska Veoneer göra större förvärv vår vi hitta en annan finansiering", säger Jan Carlson. Han bedömer att Veoneer ska nå positivt kassaflöde någon gång 2020 till 2021. Rörelsemarginalen 2020 väntas hamna i intervallet noll till 5 procent.

Läs mer