På tisdag går Spotify till börsen – men redan nu är musikjätten större än H&M

SpotifyH&MSpotifys börsnotering

Karl-Johan Persson, vd på H&M, kan bli omkörd av Spotifys Daniel Ek på börsen. Foto: Ann Jonasson samt TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Spotify kan få ett högre börsvärde än H&M.

Spänningen stiger allt mer inför börsnoteringen av Sveriges främsta techbolag, Spotify. I flera år har en relativt aktiv aktiehandel pågått utanför börsen. Den inofficiella handeln – eller gråhandeln som det ofta kallas – pågår in i det sista.

Nu rapporterar Sveriges radios Ekonomiekot att priset på aktierna trissats upp rejält inför noteringen. Hos börsmäklaren IG Markets ligger Spotifys värdering på hela 29 miljarder dollar, eller nästan 242 miljarder kronor. För bara en månad sedan rapporterades att bolaget värderades till mellan 17 och 20 miljarder dollar.

“Jag skulle säga att det är en väldigt bra indikator på hur börsnoteringen kommer att ligga i värde. Tittar vi på Facebook, Twitter och Alibaba låg vår gråhandel väldigt bra inför deras noteringar”, säger Erik Hansén, marknadsstrateg på IG markets, till Ekonomiekot.

Om börsvärdet landar på 29 miljarder dollar vid noteringen kommer det innebära att Spotify värderas högre än den hårt pressade klädjätten H&M, som har ett börsvärde på 25 miljarder dollar.

Detta trots att Spotify fortfarande dras med stora förluster.

Läs mer