Så mycket tjänade H&M:s vd Karl Johan Persson 2017

Breakit - Så mycket tjänade H&M:s vd Karl Johan Persson 2017

Karl Johan Persson. Foto: TT

Caroline Englund

Reporter

Trots H&M:s kris fick vd:n Karl Johan Persson en rejäl löneförhöjning under 2017.

Att H&M har haft stora problem med vikande försäljning, sviktande lönsamhet och fallande aktiekurs det senaste året kan knappast ha undgått någon.

I H&M:s årsredovisning, som nyligen publicerades på bolagets hemsida, skriver Karl-Johan Persson att 2017 både bjöd på både glädjeämnen och besvikelser.

Ett glädjeämne skulle möjligtvis kunna vara hans egen lön. Den ökade nämligen med 300.000 kronor jämfört med året innan, vilket motsvarar ungefär en årslön för en säljare i en H&M-butik. Karl-Johan Perssons månadslön landade på 1,14 miljoner, totalt en årslön på 13,7 miljoner under 2017, skriver Dagens industri.

Samtidigt har värdet på H&M:s aktie rasat och tappat drygt 48 procent av värdet det senaste året.

Karl-Johan Persson skriver i årsredovisningen att försäljningstillväxten var en besvikelse men att det måste ses i ett större sammanhang och hela den omvandling som branschen går igenom.

Efter att H&M även redovisat dystra siffror för första kvartalet i år har flera investerare väckt frågan om vd-byte. Något som inte verkar aktuellt även om Karl-Johan Persson säger att han förstår deras önskan.

“Det är klart att det inte är kul att de vill byta vd, men samtidigt förstår jag det. Det är ju två år som vi inte levererat enligt våra förväntningar, och inte heller marknadens förväntningar, säger han till Svenska Dagbladet.

Även om Karl-Johan Persson tjänade 300.000 mer under 2017 än vad han gjorde 2016 så är hans lön lägre än vad den var 2015. Det året landade hans årslön nämligen på cirka 15 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER