Sök

Nya Uber-utmanarens plan: Tesla-taxi med egen chaufför

UberThe Car

The Cars vd Tord Rosenlund. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Privatchaufförer och Tesla-taxibilar. Så ska den skånska startupen The Car utmana taxibranschen.
"Den primära målgruppen ser vi som något äldre", säger bolagets vd Tord Tosenlund.

Silicon Valley-bolaget Uber har sedan starten blivit en digital maktfaktor med sin taxiapp. Bolaget konkurrerar idag med bland annat Daimlers app Mytaxi och den amerikanska konkurrenten Lyft.

I Sverige har dock Uber kritiserats hårt för sin billigaste tjänst Uber Pop, där personer utan taxilicens kunnat köra runt andra privatpersoner. Till slut valde bolaget att lägga ned tjänsten. Lokala bolag som Heetch och Bzzt har på olika sätt försökt ta sig runt licenskravet.

Nu får Uber en ny utmanare i lyxsegmentet i stället. Det är startupbolaget The car som nu lanserar en helt ny tjänst i Malmö.

För en fast månadsavgift får användaren tillgång till en grupp privatchaufförer. Hur mycket man får åka beror på vilken månadsavgift man väljer och körtaxan är ungefär som vanliga taxibilar, berättar bolagets vd Tord Rosenlund.

“Vi riktar oss både mot privatpersoner och företag. Den primära målgruppen ser vi som något äldre, det vill säga runt 50 år och uppåt. Det kan vara personer som är väldigt aktiva eller reser mycket i tjänsten”, säger han.

Bolaget har inte bara en ny modell för hur man tar betalt. Dessutom är bilflottan helelektrisk. De enda modellerna som finns är Elon Musks Tesla Model X.

“Vi hade några stycken med i upphandlingen men i slutändan föll det på det här med 100 procent eldrift. Det är en viktig del av vår strategi att ha med hållbarheten från start”, säger Tord Roslund.

Till en början lanserar bolaget sin tjänst i västra Skåne men redan under hösten planerar bolaget  att lansera i både Stockholm och Göteborg.

“Vi finns i Malmö och brinner för Malmö så det var självklart för oss att starta upp här, men vi vill såklart ta oss så fort vi kan till de två andra städerna”, säger Tord Rosenlund.

Läs mer