Insektsbolaget Hakuna Mat går i konkurs efter besked från Livsmedelsverket

Hakuna mate-handel

Emma Aspholmer och Ellen Gellerbrandt och några insekter. Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Bolaget Hakuna Mat, som sålt så kallade matinsekter via nätet, tvingas lägga ner sin verksamhet efter ett beslut från Livsmedelsverket.

Insekter som framtida proteinkälla och vardagsmat på svenska köksbord har diskuterats flitigt de senaste åren och flera bolag har försökt sig på nischen.

Entreprenörerna Emma Aspholmer och Ellen Gellerbrandt, och deras Hakuna mat, var pionjärer i branschen när de började utforska marknaden 2013, skriver Food tech-sajten Agfo.

De började med att importera insekter från Thailand, men hittade sedan en leverantör i Nederländerna som kunde leverera stora volymer av syrsor, mjölmask, buffalo worms och gräshoppor.

“Vi hade kontakt med Livsmedelsverket och de sa i princip att vi kunde köra på, även om det inte var uttalat. Det var en gråzon”, säger Emma Aspholmer til Agfo.

Men när de ansökte om att bli livsmedelsföretag hos miljöförvaltningen i Göteborg för två år sen stötte de på patrull.

De fick inget tillstånd – utan förbjöds istället att sälja sin produkt. Hakuna Mat slutade då med sin e-handel men fortsatte att åka på mässor.

De utvecklade också en prototyp till ett framtida livsmedel med insekter som bas.

I samband med det arbetade de också med att utreda lagstiftningen för att se om det skulle finnas möjligheter att utveckla marknaden för insektsmat i Sverige. De startade även branschorganisationen Insektsföretagen i Sverige hösten 2017.

Men i december i fjol kom ett beslut från Livsmedelsverket som innebär att insekter inte får säljas som mat i Sverige.

Vid årsskiftet trädde också en EU-förordning i kraft som täppte till det kryphål som funnits i lagen och som gjort att flera EU-länder godkänt insekter som livsmedel.

Det blev spiken i kistan för Hakuna Mat som nu lägger ner verksamheten helt.

“Det är jättesorgligt. Det har varit en dröm att få göra det här. Och jag hoppas att få komma tillbaka och jobba med det någon dag”, säger Emma Aspholmer till Agfo.

Hakuna mat omsatte 450.000 kronor 2016 och gjorde en vinst på cirka 320.000 kronor. 

Läs mer