Otrohets-hack eldar på intresset för startups inom it-säkerhet

Detectify Ashley Madison Castle
Otrohets-hack eldar på intresset för startups inom it-säkerhet

Foto: Flickr/Domiriel

Jonas de Lange

Reporter

För två veckor sedan läcktes privat information om användarna på otrohetssajten Ashley Madison. Nu är it-säkerhetsbolagen hetare än någonsin.

För ett par veckor sedan läcktes miljontals mejladresser och bankuppgifter ut. Dessa var kopplade till användare på Ashley Madison och sedan dess har det stormat rejält runt företaget som på sin hemsida skyltar med att ha fått en utmärkelse för pålitlig säkerhet.

Vem som delar ut den utmärkelsen är högst oklart. Den här typen av dataintrång är numera inte särskilt ovanlig. Den senaste stora skandalen var när Sony Pictures mejlservrar hackades och tusentals mejl inom företaget läckte. Men den enas död är den andres bröd. It-säkerhetsbranschen växer så det knakar. Flera svenska startups har märkt ett ökat intresse för deras produkter det senaste året.

“Sådana dataintrång händer var och varannan månad nu. Vår bransch har varit extremt het senaste året”, säger Johan Brissmyr, vd och medgrundare av bolaget Castle.io.

Nog är det hett i nätsäkerhetsbranschen. Enligt undersökningsbolaget CB insights investerades över 10 miljarder kronor i nätsäkerhetsbolag under första halvan av 2015. Dessutom har det rapporterats om att Microsoft investerar i det israeliska bolaget Adallom och att även Googles riskkapitalfond har investerat i säkerhetsbolaget Crowdstrike.

Dessutom berättar Stefan Lundell i senaste avsnittet av Breakits podcast om riskkapitalisten Per Romans tips om it-säkerhetsbranschen som en av de hetaste sektorerna just nu. 

Rickard Carlsson som är vd för Detectify intygar Johan Brissmyrs bild av branschens popularitet.

“För tre år sedan var det ingen som skrev om it-säkerhet. Nu kan man läsa om det i rikstäckande press nästan varje vecka”, säger han.

Ingen ut av dem kan dock peka på att enskilda skandaler har lett till framgångar för företagen.

“Efter Sonyhackskandlen förra året kom vi på omvägar i kontakt med några som kanske inte annars hade visat stort intresse för vår bransch men det är nog det mest intressanta som har uppstått efter en enskild händelse”, säger Rickard Carlsson.

Den stora skillnaden den senaste tiden jämfört med tidigare är att it-säkerhet har blivit viktigt för flera bolag, enligt Johan Brissmyr.

“Innan var det mest banker och andra bolag som har med pengar att göra som tänkte på it-säkerhet. Nu är det en massa startup som växer i ett extremt tempo och plötsligt behöver våra tjänster när de får miljontals användare”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER